Donald Trump wil volop gaan boren, maar Energie-Nederland heeft liever gas uit de Noordzee
Terwijl aanstaand president van Amerika Donald Trump "drill, baby, drill!" roept, ging in Nederland de kraan van het grootste gasveld vorig jaar dicht. Hoewel we gas uit de Verenigde Staten nodig hebben, pleit voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen voor gas afkomstig uit de Noordzee.
"Het is lastig, omdat wij met het Groningse gas zijn gestopt en we ook geen Russisch gas meer willen", zegt Van Nieuwenhuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de gasmarkt. "Je hebt dus ook gas uit Amerika nodig en dat komt in de vorm van vloeibaar gemaakt gas, LNG."
Het lijkt voor Europa dus gunstig dat Trump pleit voor het volop blijven boren naar gas in de VS. Maar, zegt Van Nieuwenhuizen: "Gas uit Amerika wordt gewonnen met een heel slechte impact op het klimaat. Wij zeggen: als je gas nodig hebt, doe het dan met Nederlands gas uit de Noordzee. Dat wordt op een veel milieuvriendelijkere manier gewonnen."
Bovendien bespaar je zo transportkosten, aldus de voorvrouw van Energie-Nederland, die benadrukt dat we voorlopig nog niet van het gas af kunnen. "We hebben het op z'n minst tien, vijftien jaar nodig."
219 miljard euro
Om Nederland klaar te maken voor een leven zonder gas, is zo'n 219 miljard euro nodig. "Een gigantisch bedrag. Uiteindelijk moet je de kosten als samenleving dragen", zegt Van Nieuwenhuizen. "Daarom vind ik het belangrijk dat we het niet nu in een paar jaar op deze generatie proberen te verhalen. Dat kan niet."
Spreid in plaats daarvan de kosten over een langere periode, is haar advies. "Het is dan ook infrastructuur die je voor de lange termijn aanlegt." De rekening moet wat Energie-Nederland betreft niet boven op de energierekening komen. "Dan moeten mensen rekeningen betalen die ze niet kúnnen betalen. Vervolgens moet je via allerlei regelingen en ingewikkelde loketten dat geld alsnog teruggeven."
In plaats daarvan moet het geld via belasting worden opgehaald. "Dan is de inkomenstoets al geweest, want iedereen betaalt belasting naar draagkracht", zegt Van Nieuwenhuizen, die Den Haag op het hart drukt dat de energierekening voor veel Nederlanders nu al een probleem is. "Mensen kunnen het gewoon in toenemende mate niet betalen".
'Investeer in energienet'
Volgens Van Nieuwenhuizen kunnen energiemaatschappijen weinig doen om de kosten te drukken. "Gelukkig is er gezonde concurrentie tussen onze leden. Zij hebben er belang bij om de prijzen zo laag mogelijk te houden." Den Haag daarentegen speelt volgens haar wel een rol in het drukken van de kosten. "Een heel groot deel van de rekening is belasting, btw over de belastingen en de netbeheerkosten.
"Je moet bovendien uitkijken dat er een gelijk speelveld blijft. Dat is er nu niet", gaat ze verder. "Onze leden betalen voor het transport over het net. Als je kijkt naar Duitsland en België; daar hebben ze voor waterstof en batterijopslag een nultarief voor transport. In Nederland is dat tarief hartstikke hoog."
Ze roept het kabinet op te investeren in het net. "We krijgen er nog niet de handen voor elkaar, helaas. Maar als je die groene energie wil stimuleren, moet je er echt mee aan de slag. Wij hopen dat dit kabinet in de Voorjaarsnota goede besluiten neemt."