Nederlandse bedrijven willen eigen kernreactor bouwen: 'Een heel goede ontwikkeling'
Nederlandse ondernemingen zetten hun schouders onder de bouw van hun eigen kernreactor. Het zou gaan om een zogeheten gesmoltenzoutreactor. Met dat nieuws komt De Telegraaf donderdag op de proppen. Een serie kleinere exemplaren gaat de regio's nu van schonere stroom voorzien, zo luidt het plan.
Deze kleinere kernreactoren beloven volgens de bedrijven een "veilige, schaalbare en duurzame bijdrage" te leveren aan de energietransitie. Er is grote behoefte aan duurzame energie zonder CO2-uitstoot nu Nederland van het gas afgaat, en ook het verbruik van kolen en olie afstoot.
Binnen twee jaar moet het allemaal gaan gebeuren. "Een heel goede ontwikkeling", oordeelt bestuurder Onno Hoes op de bank van Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het duurt natuurlijk zo lang voordat de overheid zelf een keer reactoren gaat plaatsen."
Wet- en regelgeving
"Nou zijn die wel wat groter, die de Rijksoverheid wil plaatsen", gaat Hoes verder. "Maar hier is er gewoon het bedrijfsleven dat zegt: jongens, wij gaan het allemaal wel regelen. Het moet natuurlijk wel weer binnen de wet- en regelgeving passen. Daar krijg je natuurlijk een hoop gedoe over. Dat gemeentes en provincies moeten daar weer een mening over gaan vormen. Ik hoop dat ze dat parallel laten lopen met deze ontwikkeling."
250.000 huishoudens moeten per kleine centrale van stroom kunnen worden voorzien. "Kan je nagaan als je een hoop van die dingen neerzet", houdt Hoes voor. "Het is goedkopere stroom, hè."