Onno Hoes.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Grote groep Nederlanders leeft afgezonderd bestaan: 'Ze herkennen zich niet in de maatschappij'

Rick Hartkamp

Een grote groep Nederlanders doet amper mee in de maatschappij en leeft een afgezonderd bestaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek, 'Leven in de marge'. Er zijn signalen dat deze groep in omvang toeneemt en het steeds lastiger heeft, ondanks dat het vertrouwen in Nederlanders onderling relatief hoog is en een stijgende trend laat zien.

Deze groep, die zich op de rand van de samenleving bevindt, bestaat met name uit laagopgeleide mannen van 55-plus. "In allerlei onderzoeken kom je deze groep tegen. Zij hebben het minste contact met wat in de brede samenleving gebeurt", zegt Onno Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de bevindingen in het rapport.

"Ze herkennen zich niet in de maatschappij", vervolgt de oud-politicus. "Ze hebben geen contact met hun collega's op het werk, ze hebben geen connectie met het nieuws en er is binnen deze groep veel wantrouwen."

Onno Hoes
Onno Hoes
VVD-politicus en bestuurder

“Doe gewoon mee en ga naar het koffieapparaat. Ga niet in je eentje zitten op je kantoorplek, maar wees onderdeel. Dan word je een rijker mens en voel je je niet geïsoleerd.”

Quote delen
  • Gekopieerd

'Doe gewoon mee'

"Dat terwijl de kracht van de Nederlandse samenleving is dat je samen dingen doet, zonder afhankelijkheid van de overheid", zegt Hoes. "Dit soort mensen zitten thuis. Ik zou ze willen waarschuwen. Doe gewoon mee en ga naar het koffieapparaat. Ga niet in je eentje zitten op je kantoorplek, maar wees onderdeel. Dan word je een rijker mens en voel je je niet geïsoleerd."

Hoes, oud-burgemeester van Maastricht, werd tijdens zijn burgemeesterschap buiten de "allermoeilijkste gevallen" gehouden. Hij begon daarna als voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag. "Toen kwam ik deze groep mensen ook zeker tegen. Deze mensen waren alcoholist of drugsverslaafd, maar ook zij voelden zich geïsoleerd."

Door de jaren heen blijft de groep in percentage ongeveer even groot. "Dat is jammer, je moet hier iets aan doen. Het allerbelangrijkst is om de arm om iemand heen te slaan, in plaats van dat zo'n probleem langs allemaal commissies en hoogleraren gaat. Kijk iemand in de ogen aan en vraag: hoe is het nu met jou? Als we iedere dag even omkijken naar elkaar, wordt deze groep steeds kleiner."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau