Foto ter illustratie.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Economie

Cao-lonen dit jaar het sterkst gestegen in meer dan 40 jaar

Redactie

De gemiddelde cao-lonen zijn in 2024 het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. De lonen liggen dit jaar gemiddeld 6,6 procent hoger dan vorig jaar. De laatste keer dat de lonen zo hard omhooggingen was in 1982.

Sinds de tweede helft van 2023 zijn de cao-lonen per kwartaal meer dan 6,2 procent gestegen, aldus het CBS. De grootste toename was in het derde kwartaal van 2024, met 6,9 procent. In het laatste kwartaal van dit jaar lagen de lonen 6,5 procent hoger dan in de laatste drie maanden van vorig jaar.

Ambtenaren gingen er procentueel iets minder hard op vooruit dan werknemers bij bedrijven. De cao-lonen bij overheidsorganisaties gingen in 2024 met 6,2 procent omhoog. Daarbij meldt het CBS wel dat ambtenaren in 2023 de grootste loonstijging zagen, met 7,2 procent.

Bij bedrijven stegen de cao-lonen dit jaar met 6,7 procent. Werknemers van vastgoedbedrijven, zoals woningcorporaties, kregen er met 12,4 procent relatief het meeste geld bij. Ook mensen die werken bij een kapper, uitvaartonderneming of vakbond zagen hun loon harder stijgen dan werknemers in de meeste andere bedrijfstakken. In het vervoer en opslag was de stijging met 4,7 procent het kleinst. In deze branche zagen werknemers in 2023 volgens het statistiekbureau nog de grootste toename van alle bedrijfstakken.

Gecorrigeerd voor inflatie gingen de cao-lonen een stuk minder hard omhoog. Deze zogeheten reële cao-loonstijging was dit jaar 3,5 procent en in het laatste kwartaal van dit jaar ongeveer 2,6 procent.

Hoge inflatie compenseren

Vakbonden hebben dit jaar ingezet op flinke cao-loonstijgingen om de hoge inflatie van afgelopen jaren te compenseren en de koopkracht van werknemers te verbeteren. Ook in het nieuwe jaar mikken de bonden op forse verhogingen. FNV kondigde in september aan het nieuwe cao-seizoen in te zetten op 7 procent loonsverhoging.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de forse looneis van FNV. Volgens hem zou een loonstijging van 7 procent de inflatie in 2026 met een extra procentpunt laten toenemen. "Dat betekent simpelweg dat de prijzen van uw en mijn boodschappen nog langer zullen blijven stijgen", zei hij in september.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau
-- 2024-12-31 10:02:11 -->