We kijken veel te snel naar Jeugdzorg, zegt staatssecretaris Karremans: 'Psycholoog niet altijd oplossing voor faalangst'
Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) vindt dat er veel te snel een beroep wordt gedaan op Jeugdzorg. Hij wil het aantal kinderen in de jeugdzorg terugbrengen naar één op tien. "We zien dat als kinderen net iets ander gedrag vertonen dan misschien in het perfecte plaatje past, ouders gelijk een professional zoeken."
470.000 van de 3,3 miljoen kinderen in Nederland maakt op dit moment gebruik van jeugdzorg, één op de zeven. "Begin deze eeuw was het één op de zeventwintig. Dan krijg je wel een idee van hoe extreem dat gegroeid is", zegt Karremans in WNL Op Zondag op NPO 1.
"Daar zijn verschillende oorzaken voor. Onder andere dat wij heel makkelijk de oplossing voor problemen zoeken in de jeugdzorg, ook voor problemen die bijvoorbeeld op school thuishoren of ergens anders. We zien ook dat als kinderen net iets ander gedrag vertonen dan misschien in het perfecte plaatje past, ouders gelijk een professional zoeken", zegt de bewindsman.
De capaciteit om al die kinderen op te vangen is er niet, waarschuwt hij. "Je creëert een enorme toeloop op die jeugdzorg, waardoor uiteindelijk kwetsbare kinderen, die echt die zorg nodig hebben, bijvoorbeeld kinderen met zware depressies, anorexia of suïcidale neigingen, lang op wachtlijsten moeten staan. Zij worden niet op tijd geholpen, waardoor de problemen vaak nog erger worden."
'Psycholoog niet altijd oplossing voor faalangst'
Karremans vindt dat de samenleving meer problemen zelf moet oplossen. "De jeugdzorg is niet de oplossing voor alles. Een psycholoog is ook niet altijd de oplossing voor bijvoorbeeld faalangst."
Hij geeft een voorbeeld: "In Utrecht hadden een aantal meiden last van faalangst. Dat kan gebeuren, dat is heel vervelend, en ik kan mij goed voorstellen dat je als ouder denkt: hier moet ik wat mee. In een normaal geval zouden die meiden de jeugdzorg in zijn gegaan, met een eigen individueel behandeltraject, alle toeters en bellen. In plaats daarvan zijn ze een workshop faalangst gaan doen. Het gevolg is dat geen van die meiden jeugdzorg nodig had. We moeten het veel meer in dat soort oplossingen zoeken."
Mentale problemen bij kinderen ontstaan vaak door vechtscheidingen, weet de de VVD-staatssecretaris. "Ze gaan naar de jeugdzorg, krijgen een behandeltraject en vervolgens zijn we heel erg symptomen aan het bestrijden, terwijl we veel eerder met ouders in gesprek moeten en die op een traject moeten zetten."
'Maak mentale problemen bespreekbaar'
Zelf weet Karremans hoe belangrijk het is om mentale problemen bespreekbaar te kunnen maken. "Op mijn zestiende is mijn moeder overleden aan kanker. Ik was de oudste, mijn vader was druk met overleven. Wij spraken thuis niet over de dood van mijn moeder. Als je dat niet verwerkt, dan ontstaan op een later punt mentale problemen. Dat leidt tot een zorgvraag. De mazzel die ik heb gehad is dat ik een lerares had op de middelbare school, bij wie ik terecht kon en kon praten."
WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast.
"It takes a village to raise a child", zegt de staatssecretaris . "Juist thuis over mentale problemen praten, of met vrienden, een sportcoach of een lerares, is heel belangrijk. Wat we nu heel erg zien is dat wanneer er problemen ontstaan - die kinderen natuurlijk hebben, dat hoort bij het leven - er gelijk naar een professional wordt gezocht om het op te lossen. Ik denk dat de samenleving veel meer zelf kan doen."
Hij roept op: "Maak mentale problemen bespreekbaar, ook met je kinderen."