Pieter Omtzigt over coalitieonderhandelingen: 'Een partij' wilde bezit koran strafbaar stellen
Tijdens de coalitieonderhandelingen heeft "een partij" voorgesteld om het bezit van een koran strafbaar te stellen. Dat zegt NSC-leider Pieter Omtzigt in een interview met Rick Nieman op WNL Op Zondag op NPO 1.
Volgens Omtzigt zou het bezit van een koran maximaal vijf jaar gevangenisstraf kunnen opleveren. Hij zegt niet om welke coalitiegenoot het ging. De NSC-leider blikt in het interview terug op een roerig politiek jaar, dat hij zelf omschrijft als een "best pittige periode".
"De onderhandelingen gingen soms behoorlijk stroef. We hadden het over zeer heftige zaken", vertelt Omtzigt. "Zo was er een partij die wetsvoorstellen had ingediend die het bijvoorbeeld strafbaar maakten om een koran te bezitten of een moskee te bezoeken. Dat lag al op tafel aan het begin van de onderhandelingen."
Tekst gaat verder onder X.
“Een partij” stelde tijdens de coalitieonderhandelingen voor om het bezit van een koran strafbaar te stellen, vertelt partijleider van @NwSocContract @PieterOmtzigt. Daarop moest een gevangenisstraf van vijf jaar komen te staan. “Dat lag op tafel. Net als minimumstraffen die… pic.twitter.com/ZDtmLAS5Rd
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) December 22, 2024
Omtzigt vervolgt: "Er zaten ook minimumstraffen in die werkelijk bizar waren. Er werd jarenlange gevangenisstraf voorgesteld voor het bezetten van een straat." Deze voorstellen zouden onder andere grote gevolgen hebben voor demonstranten van Extinction Rebellion, weet de NSC-leider, die de voorstellen meteen verre van zich wierp.
"Wij hebben gezegd: niet doen, dit gaat tegen de rechtsstaat in. Ik wilde best praten over strenger straffen, dat is misschien nodig in sommige gevallen, maar wij hebben hier vrijheid van godsdienst. We kwamen dus in het begin van de onderhandelingen al met wezenlijke vraagstukken te zitten: denken we hetzelfde over hoe de rechtsstaat eruit ziet? Dat leverde forse clashes aan tafel op."
Diezelfde partij wilde "het heel snel afpakken van een dubbele nationaliteit" mogelijk maken, zegt Omtzigt. "Dat zagen wij echt niet zitten. Maar dat soort fundamentele vragen kwamen in deze combinatie al heel snel op tafel. Dat zijn heftigere gesprekken dan over het koopkrachtplaatje."
WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending nu terug als podcast.
Samenwerking met PVV
Op de vraag of hij spijt heeft van de samenwerking met de PVV, antwoordt hij: "Je kiest de verkiezingsuitslag niet. Dit was een uitslag waarvan ik dacht: wow, dit is een totale aardverschuiving. De PVV is by far de grootste partij, met 37 zetels. Dan is het logisch dat je probeert om een manier te vinden om een regering te vormen."
"Toen hebben wij gezegd dat het een extraparlementair kabinet moest zijn, waarbij partijleiders als ik en Geert Wilders in de Tweede Kamer zouden plaatsnemen en een programma op hoofdlijnen werd vastgesteld. Dat was best lastig. Je was tegelijkertijd over de inhoud en de vorm aan het praten, omdat die vorm voor ons heel belangrijk was", aldus Omtzigt.