Aanpak schijnzelfstandigheid zzp'ers verzacht, volgend jaar geen boetes
De hernieuwde handhaving van regels tegen schijnzelfstandigheid wordt, mede op aandringen van de Tweede Kamer, verder afgezwakt. Werkgevers die zzp'ers inschakelen voor werk dat eigenlijk in vaste dienst moet worden gedaan, kunnen vanaf 1 januari wel een naheffing krijgen van sociale premies, maar nog geen boete. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
In de oorspronkelijke plannen konden werkgevers vanaf volgend jaar ook al boetes ontlopen, maar alleen als zij aantoonbaar "stappen zetten" om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De Kamer drong evenwel aan op een nog "zachtere landing" voor ondernemers, die voor het eerst sinds de wet tegen schijnzelfstandigheid in 2016 van kracht werd met handhaving worden geconfronteerd.
Dat boetes het eerste jaar nog uitblijven, betekent niet dat er niet echt wordt gehandhaafd, benadrukt een woordvoerder van Van Oostenbruggen. De naheffing die werkgevers krijgen als zij zich niet aan de wet houden, moeten zij wel gewoon betalen. Vaak is dat een veel hoger bedrag dan de boete die daar nog bovenop komt.
Flinke kritiek op Belastingdienst
Eerder op de woensdag trok MKB-voorzitter Jacco Vonhof nog fel van leer over de manier waarop de Belastingdienst van plan was boetes op te gaan leggen aan bedrijven die zzp'ers inhuren, die volgens de regels eigenlijk in loondienst zouden moeten werken.
Dat zou gebeuren, terwijl de Belastingdienst de Nederlandse instantie is die de meeste zzp'ers inhuurt en kampt met problemen rond schijnzelfstandigheid onder het personeel. "En juist de fiscus zegt: 'We kunnen niet zonder zzp'ers. Dus we betalen alvast de boete'", vertelde Vonhof woensdagochtend in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "En dat gebeurt met belastinggeld! Hoe dan?!"