Fidan Ekiz
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Het is oorverdovend stil'

Peter Visser

Presentatrice en opiniemaker Fidan Ekiz wil meer aandacht voor vrouwenbesnijdenis. In Nederland zijn alle vormen van genitale verminking verboden. Toch zijn er naar schatting zo'n 41.000 vrouwen besneden en 4200 meisjes maken kans op dat lot. "Het is belangrijk om erover te praten."

Begin deze maand werd bekend dat de Raad van State oordeelde dat toenmalig burgemeester van Den Haag Pauline Krikke geen maatregelen kon nemen tegen de As-Soennah-moskee, toen daar werd opgeroepen tot genitale verminking, omdat er vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst gelden.

De zaak tegen de gemeente Den Haag was aangespannen door Femmes for Freedom. Aanleiding daarvoor waren uitgelekte uitspraken die een prediker in 2015 had gedaan. Hij had daarin onder meer vrouwenbesnijdenis aanbevolen. Hij werd vervolgd voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen, maar in hoger beroep sprak het gerechtshof hem vrij.

De stichting eiste dat de gemeente het gebedshuis zou sluiten of andere maatregelen zou nemen. Den Haag weigerde dat. Femmes For Freedom vocht dat aan bij de rechtbank, maar die wees de eis ook af. Daarna stapte de stichting naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

'Godsdienstvrijheid weegt zwaarder dan genitale verminking'

Die stelde Den Haag dus in het gelijk. "De vrijheid van godsdienst wordt hiermee zwaarder gewogen dan het recht van meisjes en vrouwen om niet genitaal verminkt te worden", zei de stichting over de uitspraak. Ekiz is het daarmee eens.

"In de As-Soennah-moskee werd in een besloten seminar vrouwenbesnijdenis door een docent aanbevolen", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de zaak. "Femmes for Freedom heeft een proces aangespannen. Ze hebben twee keer verloren en uiteindelijk zegt nu ook de Raad van State: het klopt dat de burgemeester van Den Haag destijds niet kon ingrijpen, want die bevoegdheid is er niet."

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

De oproep zou vallen onder geloofsvrijheid. Ekiz: "Ik heb Shirin Musa (directeur van Femmes for Freedom, red.) gisteren gesproken. Zij zegt: wij zijn uitgeprocedeerd. Het is nu aan de politiek om ervoor te zorgen dat er een wetsvoorstel komt dat opkomt voor deze vrouwen."

Oproep aan politiek

De stichting wil dat de politiek met wetgeving komt "die het mogelijk maakt om effectief en proactief op te treden" tegen mensen en organisaties die vrouwenbesnijdenis aanbevelen. "Shirin Musa en ik zeggen: het kan toch niet zo zijn dat de vrijheid van godsdienst belangrijker is dan wat deze vrouwen overkomt, namelijk genitale verminking?", zegt Ekiz.

"Over de As-Soennah-moskee wordt gezegd dat het een openbare plek is en we daarom niet kunnen ingrijpen. Maar op plekken waar vrouwenbesnijdenis, geweld tegen vrouwen dus, wordt aanbevolen, zou de landelijke en lokale overheid moeten kunnen ingrijpen om deze vrouwen in bescherming te nemen."

Fidan Ekiz

“Het kan toch niet zo zijn dat de vrijheid van godsdienst belangrijker is dan wat deze vrouwen overkomt, namelijk genitale verminking?”

Quote delen
  • Gekopieerd

Ze vindt het opvallend dat er weinig ophef is na de uitspraak. "De SP heeft Kamervragen gesteld, maar verder is het oorverdovend stil. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? 4000 vrouwen en meisjes lopen het gevaar om zo'n verschrikkelijke marteling te ondergaan. Het is verschrikkelijk. Ik sta helemaal achter Shirin Musa als zij zegt: we moeten actie ondernemen."

'Kijken hoe we beter kunnen handhaven'

NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra, ook te gast in Goedemorgen Nederland, steunt de oproep van Ekiz en Femmes for Freedom. "Vreselijk, dit soort praktijken. Echt onuitlegbaar dat dit nog zoveel voorkomt. Ik vind dat we hier goed naar moeten kijken."

"Vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar als daadwerkelijk wordt aangezet tot strafbare feiten - want dat zijn het - moeten we kijken hoe we beter kunnen handhaven, zodat er tegen opgetreden kan worden", zegt Dijkstra.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau