Einde aan jarenlang online overheidsfalen? 'Beerput opengetrokken'
De overheid gooit het digitale roer om. Een verzameling knappe koppen presenteert de grootste digitale hervormingen in de geschiedenis van de Tweede Kamer. Het moet een einde maken aan jarenlang online overheidsfalen.
Afgelopen vrijdag werd nog maar eens duidelijk dat het weleens pijnlijk misgaat. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde, concludeerde de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko.
Beerput
"Er is een redelijke beerput opengetrokken", reageert Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra (NSC) op de bank bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er zijn hele grote basale fouten gemaakt als het gaat om staatsgeheimen. Het is gelukkig niet overal in de overheid zo extreem als dat. Hier moet orde op zaken gesteld worden."
Er zijn hele grote problemen als het gaat om de overheid en digitale dienstverlening, weet Six Dijkstra. "Zowel voor de toegankelijkheid richting de burgers, maar ook aan de achterkant gaat heel veel dienstverlening nog niet goed. Digitale transformatie is best wel snel gegaan. De overheid is een log apparaat. Dus alle ministeries proberen tegelijkertijd iets voor elkaar te krijgen. Dat gaat niet altijd gestroomlijnd."
Lancering initiatief
Six Dijkstra studeerde zelf kunstmatige intelligentie en werkte voor de AIVD. "Veel zaken zijn bekend. De grote uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst worden breed uitgemeten. Dit verhaal is natuurlijk wel een ander verhaal, maar ook schrikbarend. Vanmiddag komen we met de lancering van een initiatief als het gaat om de digitale overheid. Dat doen we met een brede coalitie van twaalf partijen, die allemaal hetzelfde probleem zien en samen aan een oplossing willen werken."
Digitaal ondernemer Ben van der Burg stelt dat het er 'best slecht' voorstaat. "Dat is natuurlijk al jaren zo. Het is best wel complex. Je hebt natuurlijk de gemeentes en de provincies en je hebt natuurlijk Den Haag. Dat is al een probleem. Ze willen nu vanuit Den Haag meer centraal gaan organiseren. Dat is wellicht goed. Je moet iedereen tevreden houden. Bij een overheid zijn veel meer belangetjes."
Aantrekkelijke plek
"De overheid moet ook een aantrekkelijke plek worden voor hoogwaardig ICT-talent om te werken", bepleit Six Dijkstra. "Dat ze denken: ik heb wat toe te voegen, want ik kan hier hele mooie dingen bouwen. Op heel veel plekken is dat nog niet. We moeten werken aan een andere manier van kijken, van wat is nou de IT binnen de overheid? Want je kan echt wel gave projecten daar doen."