Nederland mogelijk in recessie bij wereldwijde handelsoorlog
Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen denkt dat wanneer er een wereldwijde handelsoorlog uitbreekt, Nederland mogelijk in een recessie kan belanden. Die uitspraak doet ze in WNL Op Zondag op NPO1. "Uit alle analyses blijkt dat een handelsoorlog heel schadelijk is voor de Nederlandse economie."
Aanstaand Amerikaans president Donald Trump is vastbesloten een handelsoorlog te ontketenen met zijn 'America first'. Trump belooft een fors importtarief op alle producten die de Verenigde Staten binnenkomen. Het resultaat: mogelijk hardnekkige inflatie en blijvende prijsstijgingen.
In het zwartste scenario kunnen de gevolgen de Nederlander zelfs 500 euro extra per jaar kosten. De Nederlandsche Bank waarschuwde eerder deze week al dat een handelsoorlog grote gevolgen heeft voor de Nederlandse economie.
Thijssen verwacht dat wanneer Trump zijn woorden waarmaakt, Nederland een negatief effect op de economie van twee procent staat te wachten. "Dat is meer dan we nu groeien. Als je de rekensom maakt, zou dat ons in een recessie brengen."
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast:
China 'dumpt' producten in Europa
"Als de Amerikaanse markt voor jou belangrijk is en je hebt concurrenten die daar produceren, heb je een probleem", vervolgt ze. Daarnaast uit ze ook haar zorgen over de tariefmuren van Amerika tegenover China. "Chinese producten gaan daardoor de Europese markt overspoelen. Het is lastig voor Nederlandse ondernemers om daarmee te concurreren."
Daarom benadrukt ze dat de huidige geopolitieke ontwikkelingen een 'wake-up call' moeten zijn om op Europees niveau "de zaakjes voor elkaar te maken. Maar er moet een hoop gebeuren."
De angst die Thijssen heeft geldt alleen wanneer Trump zijn woorden ook in daden omzet, plaatst ze een kanttekening. "Het moet nog blijken wat hij precies gaat doen en hoe Europa reageert."
Regelgevingstsunami
Een andere zorg van Thijssen is de uit de hand gelopen regelgeving binnen de Europese Unie voor ondernemers. In de afgelopen vijf jaar heeft de Europese Unie bijna 14.000 wettelijke maatregelen aangenomen, tegenover nog geen 4.000 in de Verenigde Staten.
Thijssen spreekt van een Europese 'regelgevingstsunami'. "We moeten dat zien terug te dringen. Het moet werkbaar zijn. De vormgeving is desastreus."