Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Een tatoeage nog een taboe? 'Nee hoor, allang niet meer'

Redactie

Waar vroeger vooral ongure types met tatoeages rondliepen, heeft half Nederland nu wel een hartje, een bij of een naam ergens op zijn of haar lichaam in inkt gegraveerd staan. Tatoeages zijn allang geen taboe meer, maar hoe is dat zo gekomen?

"Je begint met een en die is dan best betekenisvol en dan neem je een tweede omdat je de vorm mooi vindt en dan een derde en vierde en voordat je het weet zit je onder", vat een passant in de winkelstraat haar tatoeagereis samen. "Ik heb ze vooral genomen omdat ik ze mooi vind, niet per se vanwege een diepere lading. Het is een manier om mezelf te kunnen uiten."

En daar is deze passant niet de enige in. Uit een peiling onder millennials blijkt dat 33 procent een tatoeage heeft en nog eens 28 procent overweegt om een tatoeage te nemen. Waarom? Om meer identiteit aan jezelf te geven, weet ook tattoo-artist Jessy Germs.

"Sinds vijf jaar heb ik nu mijn eigen shop en het is sindsdien enorm gegroeid. Veel meer mensen willen een tatoeage", vertelt Germs in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. "In totaal zijn er nu bijna vierduizend geregistreerde tattooshops en er komen nog steeds nieuwe bij."

'Het is rock 'n roll'

En waardoor komt dat dan? Tattookoning Henk Schiffmacher weet als geen ander hoe de maatschappij is omgeslagen in de houding richting mensen met een tatoeage. "Toen ik begon, had je vijf shops in heel Nederland. Toen kwam MTV op en zag je op tv artiesten met tatoeages. Het was voor hun een imagoding."

Schiffmacher zegt dat de tattoowereld daar vervolgens in mee is gegaan. "Om een beetje bekendheid op te bouwen, ga je die artiesten tatoeëren en vervolgens zien mensen hoe cool het allemaal is. Het is rock 'n roll en dat heeft natuurlijk wel wat."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau