Erop of eronder voor onderwijsbegroting: 'Iedere euro krijg je driedubbel en dwars terug'
Fractievoorzitter van JA21 in de Eerste Kamer Annabel Nanninga waarschuwt dat haar partij de onderwijsbegroting alleen steunt als de coalitie flink water bij de wijn doet. Ze vindt bezuinigingen op onderwijs erg onverstandig. "Iedere euro die je investeert in onderwijs, krijg je later driedubbel en dwars terug."
Vandaag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen JA21, CDA, ChristenUnie en SGP tot een akkoord kunnen komen over de begroting. Het is "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, zei Henri Bontenbal van het CDA.
De oppositiepartijen hebben een nieuw voorstel op tafel gelegd. "Ik weet echt niet waar we uitkomen. Ik denk wel dat we in een moeilijke fase zitten", aldus Bontenbal. "Ik denk dat we nog wel redelijk ver uit elkaar liggen." Het voorstel dat de vier coalitiepartijen hebben gedaan voor de dekking is voor de christendemocraat in elk geval onvoldoende.
'Pijnleuke keuzes'
De oppositie wil een deel van de twee miljard euro aan bezuinigingen terugdraaien. De coalitie is onder meer bereid de langstudeerboete te schrappen en de maatschappelijke dienstplicht grotendeels in stand te houden. Hoe dat moet worden betaald is nu het grote probleem. De coalitie moet volgens het CDA "pijnlijke keuzes" maken.
De coalitiepartijen zouden hebben voorgesteld om elders op de begroting van onderwijs te snijden om zo tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de oppositie. Dat ziet Bontenbal in elk geval niet zitten. "Je gaat niet een bezuiniging ongedaan maken door op hetzelfde ministerie weer te bezuinigen. Dat lijkt me tamelijk onlogisch."
'Bezuinigingen zoveel mogelijk terugdraaien'
De coalitie moet onderhandelen met de oppositiepartijen, omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. "We moeten de bezuinigingen op ons onderwijs zoveel mogelijk terugdraaien", zegt Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21 in de Eerste Kamer, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
JA21 maakt onderdeel uit van het zogenoemde monsterverbond, waar naast de christelijke oppositiepartijen ook D66 tot voorkort deel van uitmaakte. Die partij stapte vorige week uit de onderhandelingen. "We hebben gekozen voor deze samenwerking omdat wij onderwijs geen kwestie van links of rechts vinden", zegt Nanninga.
"Iedere euro die je investeert in onderwijs, krijg je later driedubbel en dwars terug. Het is buitengewoon onverstandig om geld weg te halen bij het mbo, lerarensalarissen en het hoger onderwijs. Dat zijn echt punten waarop wij zeggen: dat is voor ons onacceptabel."
Nanninga benadrukt dat haar partij niet zomaar bij het kruisje tekent. Wat de coalitie vandaag voorstelt, "hangt samen met onze steun voor deze begroting in de senaat".
'Ik heb hoop dat we eruit komen'
Tweede Kamerlid en onderwijswoordvoerder van de VVD Claire Martens heeft vertrouwen in een goede uitkomst. "Het wordt geformuleerd als de slotdag van de onderhandelingen. We zijn natuurlijk al bijna twee weken bezig en er zijn goede gesprekken gevoerd. Ik heb hoop dat we eruit komen."
Wat er gebeurt als de begroting wordt weggestemd, is ook voor Martens nog onduidelijk. "Het gebeurt eigenlijk nooit", zegt ze. "Maar het lijkt mij ook sterk dat je dat moet hebben als doel, ook als oppositiepartij."