Een op de tien lhbti'ers slachtoffer van geweld, D66 wil zwaarder straffen
Een op de tien mensen uit de lhbti-gemeenschap is vorig jaar slachtoffer geworden van geweld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Volgens D66-Kamerlid Ilana Rooderkerk moeten betere voorlichting en zwaardere straffen ervoor zorgen dat dit cijfer omlaag gaat.
Het geweld waar mensen uit de regenbooggemeenschap mee te maken krijgen, varieert van ernstige bedreigingen tot ernstige fysieke mishandelingen.
"Dit onderzoek laat zien dat lhbti’ers vaker te maken krijgen met intimidatie en geweld", reageert Ilana Rooderkerk in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik vind het vreselijk dat we dat laten gebeuren, zeker in een land als Nederland. Hier moet iedereen vrij zijn om zichzelf te kunnen zijn."
D66 vindt dan ook dat dit dergelijk geweld zwaarder bestraft moet worden. "Als je iemand in elkaar slaat wegens zijn geaardheid, hoort hier een zwaardere straf bij."
Volgens Rooderkerk begint alles bij onderwijs. "We willen dat op alle scholen seksuele voorlichting wordt gegeven en niet alleen op sommige. Het is heel belangrijk om jongeren respect bij te brengen over elkaar."
Barend noemt cijfers "verschrikkelijk"
De dochter van studiogast Frits Barend, Barbara, won in 2017 de Michiel de Ruyter Prijs met de zogeheten 'hand-in-hand-actie'. Met het initiatief stimuleerde ze dat mensen van hetzelfde geslacht gewoon hand in hand moeten kunnen lopen. De actie werd een hit, veel gebruikers op social media plaatsten een foto van zichzelf, terwijl ze de hand van hun partner vasthielden.
Barend zegt "verschrikkelijk" te zijn geschrokken van de cijfers. "Waarom worden mensen uitgesloten op basis van geaardheid? Wat hebben ze jou gedaan of misdaan? Niets. Alleen omdat mensen op hetzelfde geslacht vallen en gelukkig met iemand willen zijn. Gun ze het geluk."
"Ik wil weleens weten, hoe de situatie was in 2000 (het is de eerste keer dat de CBS dergelijke cijfers uitbrengt, red.). Was het toen ook één op de tien?", vervolgt Barend. "Ik hoor steeds meer mannen in Amsterdam zeggen dat ze niet meer hand in hand over straat durven te lopen."
Volgens Barend speelt de oorlog in het Midden-Oosten tussen Israël en Gaza een rol in de mate van tolerantie op straat. "Tel Aviv geldt als dé gay city wereldwijd. Daar kunnen mannen en vrouwen gewoon nog hand in hand over straat. Zo was Amsterdam ook volgens mij, zo'n twintig jaar geleden. Blijkbaar zijn we minder tolerant geworden."