Nog altijd geen akkoord over onderwijsbegroting: 'Echt niet gezegd dat ze eruit gaan komen'
Het is nog maar de vraag of de coalitiepartijen een akkoord bereiken met de oppositie over de onderwijsbegroting. Dat zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Wat ik begrijp is dat de oppositiepartijen echt niet bij het kruisje willen tekenen."
Maandag gingen de coalitiepartijen opnieuw in gesprek met de christelijke oppositiepartijen en JA21 over de onderwijsbegroting en manieren om bezuinigingen daarop te verzachten. Een definitief akkoord werd niet bereikt, mede door de afwezigheid van PVV-leider Geert Wilders, die een bezoek bracht aan Israël.
D66, dat ook onderdeel uitmaakte van het zogenoemde monsterverbond van coalitiepartijen, stapte al uit de onderhandelingen. Na de vorige gespreksronde zei CDA-leider Henri Bontenbal: "Er is geen akkoord, maar we gaan wel verder praten. Het gaat naar de volgende fase." Wilders zei dat er "voldoende vertrouwen" was om verder te praten.
Gisteren gingen de gesprekken dus verder. Het was een constructief gesprek, zei SGP-voorman Chris Stoffer. Hij heeft goede hoop dat dit een oplossing een stap dichterbij heeft gebracht. Stoffer was de enige fractievoorzitter die aanschoof, de overige partijen hadden veelal hun financieel specialist afgevaardigd.
"Ze hebben gezocht naar de dekking, zoals dat in Den Haag heet. Oftewel: hoe gaan we het terugdraaien van de bezuinigingen betalen? Daar is veel over te doen", zegt politiek verslaggever Van Viegen over de onderhandelingen maandag. De coalitie was voornemens om honderden miljoenen te bezuinigen op onderwijs.
'Niet gezegd dat ze eruit gaan komen'
De coalitiepartijen hebben voorgesteld om op andere delen van de onderwijsbegroting te bezuinigen, zodat er elders juist geld bij kan. Daar zijn de oppositiepartijen "helemaal niet blij mee", weet Van Viegen. "Broekzak-vestzak, zeggen zij. Uiteindelijk gaat het geld alsnog niet naar onderwijs."
Zoals het er nu voorstaat, is het zelfs de vraag of het tot een akkoord komt. Van Viegen: "Wat ik nu begrijp is dat de oppositiepartijen echt niet bij het kruisje willen tekenen om bezuinigen op onderwijs maar te verschuiven. Het is echt niet gezegd dat ze eruit gaan komen."
De coalitie moet water bij de wijn doen, denkt ze. "Uiteindelijk moeten zij een begroting presenteren die een meerderheid krijgt, zowel in de Tweede Kamer als Eerste Kamer, en daar ligt het probleem."