Moderne technologieën maken alles mogelijk bij historische opgravingen in Steenwijk
Dankzij allerlei moderne technieken kan van alles onderzocht worden bij opgravingen in Steenwijk. Archeologen deden daar onlangs een bijzondere vondst: er zijn al tientallen crematiegraven uit de bronstijd blootgelegd. De opgravingen worden gedaan omdat er op het weiland nieuwbouwwoningen worden gebouwd.
“Het gaat om een grafveld met crematiegraven”, legt Oost-verslaggever Jolande Verheij uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In een soort urnen of zakken zijn de resten destijds netjes begraven. De zakken zelf zijn vergaan, maar de bot- en asresten zijn er nog, want cremeren ging destijds natuurlijk op veel minder hoge temperaturen dan tegenwoordig.”
Moderne technieken zorgen ervoor dat het zelfs mogelijk is om aan stukjes bot te zien wat iemand 3.000 jaar geleden heeft gegeten. En dat is niet het enige. Verheij: “Ze kunnen DNA-onderzoek doen en kijken hoe families ten opzichte van elkaar zijn begraven. Ze kunnen zien of die mensen uit dezelfde streek kwamen, om misschien wel import waren. We hebben een beetje het idee dat mensen vroeger in kleine nederzettingen leefden en nergens kwamen. Maar ook toen al werd er wel gewoon door Europa gereisd.”
Nog een week hebben de archeologen in Steenwijk nodig voor de opgravingen. “Ik vind het geweldig, dat dit kan”, besluit Verheij. “Ook al is het zo lang geleden, je krijgt wel echt een inkijkje in de levens van mensen die toen leefden.”