Directeur DJI over de druk op gevangenissen: 'Sluit niet uit dat het bij drie dagen strafvermindering blijft'
Om ruimte te maken in de overvolle gevangenissen, worden gedetineerden drie dagen eerder naar huis gestuurd dan de bedoeling is. De problemen in het gevangeniswezen zijn zo nijpend dat de strafvermindering die veroordeelden de komende tijd krijgen nog verder kan oplopen.
Dat denkt althans Toon Molleman, directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI): "Ik sluit niet uit dat het in de toekomst meer dan drie dagen wordt", zegt Molleman in Het Misdaadbureau van WNL op NPO Radio 1. Maar een makkelijke uitspraak is dat niet voor Molleman: "Het is onze taak om gedetineerden op te sluiten. Die taak kunnen we simpelweg niet vervullen."
Staatssecretaris Coenradie (PVV, Justitie) zei eerder deze week deze ingrijpende maatregel te moeten nemen door het capaciteitsgebrek in de Nederlandse cellencomplexen en het alsmaar aanhoudende personeelstekort. "Ik ben er ziek van", zei Coenradie tijdens de bekendmaking.
Thuisdetentie
Toch moeten we de maatregel ook zien als een kans, meent Sonja Meijer, hoogleraar Penitentiair Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "We worden gedwongen om na te denken over wat we nou eigenlijk willen met een straf. Is het bijvoorbeeld wel nodig om mensen maar een paar dagen op te sluiten? Je kunt ook denken aan thuisdetentie met een enkelband."
Meijer zou ook graag zien dat de politiek zich bewuster wordt van uitvoeringsmogelijkheden als straffen steeds hoger worden. "Het aantal hogere straffen neemt alleen maar toe. Moeten we dat wel willen als een overbelast gevangeniswezen het resultaat is?"
De staatssecretaris wil daar echter niks van weten. Zij heeft nog altijd hoop dat de proef, waarbij gevangenen naar Estland worden gestuurd, van de grond komt.