Koerswijziging Frans Timmermans (GL-PvdA) op migratie valt behoorlijk tegen: 'Het vertrouwde PvdA-geluid'
De koerswijziging die leider van GL-PvdA Frans Timmermans gisteren aankondigde op migratie is in werkelijkheid oude wijn in nieuwe zakken. Dat zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen. "Het is eigenlijk het vertrouwde PvdA-geluid, wat we van voor de fusie kennen."
Timmermans zei gisteren in het debat over de bevolkingsgroei dat GroenLinks-PvdA wil kijken naar maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen. Zijn fractie omarmt het hele rapport van de Staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050 en dat is "nieuw" en een "koerswijziging", zei hij.
"Mijn fractie loopt niet weg voor een discussie over asiel en migratie", aldus Timmermans in een Kamerdebat. "Zo kunnen we gewoon niet doorgaan." Hij wees vooral naar maatregelen in Europees verband, waaronder ook - onder strenge voorwaarden - afspraken met derde landen. Maar hij wil vooral het "hele migratievraagstuk" aanpakken en benadrukte dat er veel meer arbeidsmigranten naar Nederland komen dan asielzoekers.
'Het is niet baanbrekend'
Volgens politiek verslaggever Van Viegen viel de koerswijziging in werkelijkheid tegen. "In eerste instantie kwam Timmermans met een grote aankondiging: 'We gaan een andere koers varen'. De hele dag heb ik met spanning uitgekeken naar: waar komt GL-PvdA mee?"
"Ik dacht: er komt nu een antwoord op de grote verkiezingszege van de PVV en de zorgen die in het land leven rond migratie en specifiek asielmigratie. Ik zat op het puntje van mijn stoel, maar het viel toch wat tegen", zegt ze. "Het is een aanscherping van wat GL-PvdA tot nu toe wilde, maar het is eigenlijk het vertrouwde PvdA-geluid, van voor de fusie."
Voor de fusiebeweging is dit wel een stap, erkent Van Viegen, die het debat op de voet volgde. "Maar ik vind dit geen baanbrekende koerswijziging zoals ze die hebben aangekondigd. Absoluut niet."
Kiezerspotentieel
Dat gevoel bekroop ook VVD-Kamerlid Bente Becker. "Het is een beetje alsof je je hebt verheugd op het sinterklaascadeautje en je treft gewoon je oude speelgoed ingepakt aan. Dat is wat ik hier vandaag met de heer Timmermans zie. Dat vind ik oprecht jammer", zei ze tijdens het debat.
Voor een echte koerswijziging had Timmermans een voorbeeld kunnen nemen aan SP-leider Jimmy Dijk, zegt Van Viegen. Zijn partij pleitte onlangs voor een jaarlijks migratiesaldo van 40.000. "Ik had verwacht dat Timmermans misschien iets in die richting zou doen. Geen hard getal, maar in ieder geval een iets meer uitgestoken hand dan dit."
"Het viel tegen, ook omdat er een groot kiezerspotentieel is wat nu bij de PVV zit", zegt Van Viegen. "Mensen die zich echt grote zorgen maken over migratie, economisch eerder op GL-PvdA zouden stemmen, maar daar nog steeds geen oplossing vinden voor hun zorgen. Dat is zonde."
'Wel een koerswijziging'
Oud-hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs is het niet met haar eens. "Het was een fundamenteel debat over: waar staan we in 2050? Hoe gaan we die stijgende bevolkingsgroei matigen? Je zag bij Timmermans dat hij toch een beweging heeft gemaakt. Hij heeft GroenLinks meegekregen in het openstaan voor voorstellen van het kabinet. Het feit dat het nu bespreekbaar is van links tot rechts, is de winst."
Volgens Paradijs probeert Timmermans GL-PvdA aantrekkelijk te maken voor een grotere groep kiezers, met het oog op mogelijke verkiezingen. "Hij probeert er ook voor te zorgen dat GL-PvdA weer eigenaar wordt van een aantal terreinen die ze zijn kwijtgeraakt, namelijk wonen, de zorg en sociale zekerheid. En wat hij deed op migratie is wel een koerswijziging, om meer kiezers aan hem te binden."
Nog geen voorstellen
Van links tot rechts vinden partijen dat de Nederlandse bevolking gematigd moet groeien, tot maximaal twintig miljoen mensen in 2050, vertelt Van Viegen. Die aanbeveling deed de commissie van Richard van Zwol eerder deze week. "Maar concrete voorstellen werden nog niet gedaan. Het duurt even voordat die er liggen."