Bewustwordingscampagne moet ontlezing onder jongeren stoppen: 'Je mag het wat lekkerder maken'
Waar 65-plussers gemiddeld bijna anderhalf uur per dag lezen, spenderen 13- tot 19-jarigen maar tot veertien minuten in de boeken. Deze trend is al langere tijd zichtbaar: iedere generatie leest minder dan de generatie daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Lezen. Een kerstcommercial van de Leescoalitie moet deze dalende trend een halt toeroepen.
"Wie leest heeft een goed verhaal." Zo heeft de Leescoalitie, een samenwerkingsverband van tien organisaties op het gebied van lezen en geletterdheid, de bewustwordingscampagne genoemd. De commercial moet jongeren bewust maken van de kracht van het lezen.
Kritiek op onderwijs
Schrijver en columnist Roos Schlikker moedigt zulke campagnes aan. "Dat er weinig wordt gelezen door de jeugd, heeft mede te maken met social media, waar we niets aan kunnen doen." Ook is ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1 kritisch op het onderwijs. "Mijn kinderen zijn dertien en vijftien. Die van dertien is al twee jaar bezig met grammatica tijdens de les Nederlands, terwijl ik denk: pak een boek!"
"Op scholen is de drempel om te lezen hoog geworden", vervolgt ze haar relaas. "Mijn kinderen zijn allebei adhd'ertjes, ze hebben niet de grootste aandachtsspanne."
Daarom heeft ze de jongste deze week een graphic novel cadeau gedaan van Lord of the Flies. "Een fantastisch Engels literair boek. Een soort stripboek voor volwassenen, en die heeft hij gewoon in drie dagen uitgelezen."
Mensen die kritiek leveren op het feit dat de tekst wordt versterkt door plaatjes, kan ze weinig mee. "Zij zullen wel weer zeggen: 'Zo kan ik het ook'. Maar ja, anders zit-ie weer te TikTokken. Soms mag je ook proberen om het wat lekkerder te maken."
Op 30 november bezocht minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in zijn woonplaats Ermelo de boekwinkel Riemer & Wallinga, om de start van de campagne kracht bij te zetten. Het is voor het eerst dat tijdens de feestdagen een reclamefilm te zien is over de kracht van lezen.
Groeiend probleem
De jonge historicus Gijs van Engelen probeert de geschiedenis door middel van een podcast levend te houden. "Het zet luisteraars ook zelf aan om te gaan lezen. Geschiedenisboeken zijn leuk, ik moet als historicus in drie dagen een dikke pil uitlezen. Er zijn steeds minder mensen die dat kunnen", stipt hij een groeiend probleem aan. "In alle landen om ons heen wordt meer en beter gelezen. Waarom verandert er niets in ons onderwijs?"