Misstanden in GGZ-klinieken: personeel moet beter worden geschoold
De afgelopen maanden kreeg meldpunt Mind bijna 150 meldingen binnen over 'mensonterend gedrag' van zorgmedewerkers naar cliënten in GGZ-instellingen. De meldingen zijn gebundeld in een rapport dat woensdag wordt gepresenteerd aan het kabinet.
De meldingen gaan over ervaringen van cliënten en naasten. Familie werd bijvoorbeeld buiten de deur gehouden en er werden straffen opgelegd als cliënten moesten huilen of niet wilden eten. Die straffen gingen zelfs zo ver dat mensen voor langere tijd werden opgesloten zonder behandeling. En dat terwijl ze vaak behoefte hadden aan 'warmte' en 'geborgenheid', valt in de meldingen te lezen die het AD heeft ingezien.
"Heel heftig als je dit als client overkomt, juist als je die hulp zo hard nodig hebt", reageert Lilian Marijnissen, oud-voorvrouw van de SP, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Mensen worden opgesloten in een isoleercel las ik. Dat is echt mensonterend."
Marijnissen zou graag zien dat personeel beter geschoold wordt. "Er moet betere begeleiding komen over hoe om te gaan met deze groep patiënten. Tegelijkertijd moet daar dan ook weer de ruimte voor zijn. Met de huidige personeelstekorten gaat dat niet lukken, dus ook in dat opzicht is er werk aan de winkel."
'Geen representatief beeld'
De ervaringen van de meldingen bij het meldpunt zijn merendeels recent; 75 meldingen gingen over vorig en dit jaar, 29 meldingen over de periode 2020-2022 en over 2019 kwamen 19 meldingen. Mind geeft aan dat de meldactie geen representatief beeld geeft, omdat vooral negatieve ervaringen gemeld zijn. Wel zegt de organisatie dat de uitkomst "zeer serieus" moet worden genomen.
Mind doet zelf aanbevelingen in het rapport en beschrijft dat personeel een betere opleiding moet krijgen en handvatten die kunnen worden toegepast op de werkvloer. Het is niet bekend of er verder iets met het rapport gaat gebeuren.