Mestplannen Wiersma volgens LTO ‘hoopgevend’, maar kritiek op afhandeling PAS-melders
Terwijl Brussel zich zorgen maakt om de mestplannen waar landbouwminister Femke Wiersma vrijdag mee komt, zijn de plannen volgens LTO-voorzitter Ger Koopmans grotendeels “hoopgevend”. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Wel uit hij kritiek op de afhandeling van de zogeheten PAS-melders.
Het kabinet wil drie jaar uitstel geven voor het legaliseren van de noodzakelijke maatregelen waaraan PAS-melders moeten voldoen. Dat zijn boeren die eerder hebben gemeld dat ze aan alle regels omtrent stikstof voldeden, maar waarvan de vergunningverlener vervolgens geen vergunning verstrekte. “Vergunningverleners zeiden dat deze boeren die niet nodig hadden. Dit gaat over zo’n 2.000 boeren, waar Wiersma te veel tijd voor neemt”, zegt Koopmans kritisch. Wiersma noemt het lekken van informatie uit de plannen ‘zeer kwalijk’.
Afhandeling PAS-melders kan sneller
De plannen halen op korte termijn wel de druk van de ketel, omdat het legaliseren uiterlijk in februari moest zijn doorgevoerd. Toch kan de afhandeling een stuk sneller, denkt Koopmans.
Omdat veel bedrijven meedoen aan de opkoopregeling, waar veel belastinggeld mee gemoeid is, moet Wiersma profiteren van de ontstane ruimte in de kas, zegt hij. “Daardoor ontstaat veel stikstofruimte. Gebruik die ruimte nou om die PAS-melders zo snel mogelijk te legaliseren.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Formeel gezien zijn PAS-melders zonder vergunning in overtreding, terwijl ze dus wel trouw hebben gehandeld. Het probleem is al vijf jaar een doorn in het oog voor het kabinet, omdat de Raad van State in 2019 besloot dat PAS-melders alsnog over een natuurvergunning moesten beschikken, terwijl eerder melding van hun activiteiten volstond bij de gemeente.
Reactie Paternotte
D66-vicevoorzitter Jan Paternotte denkt niet dat er snel duidelijkheid komt omtrent de verstrekking van vergunningen voor PAS-melders. “Terwijl ze moeten weten of ze over vijf jaar nog bestaan.” Ook is hij bezorgd of de mestplannen van Wiersma duidelijkheid geven over hoe de Nederlandse natuur gezonder wordt gemaakt. “Hoe de lucht gezonder wordt en de natuur kan herstellen.”
In de partijplannen van D66 valt te lezen dat ze de stikstofuitstoot willen halveren. “Niet omdat wij dat hebben bedacht, maar omdat veel deskundigen aangeven dat de schaarse natuur in Nederland er slecht voorstaat. Je moet nu ingrijpen als je wilt voorkomen dat die onherstelbaar beschadigd wordt. Daar zijn ook Europese afspraken voor gemaakt.”
Nieuwe Eurocommissaris
In een poging om de mestcrisis op te lossen is Koopmans naar Brussel afgereisd, waar hij heeft gesproken met de nieuwe Eurocommissaris, Christophe Hansen. Die gesprekken waren constructief. Koopmans noemt hem “iemand met goed gevoel voor de boeren, anders dan zijn voorganger”. Hansen komt in het voorjaar naar Nederland. “We hebben goede hoop dat we met hem goede zaken kunnen doen.”
Dat terwijl de Europese Commissie bezorgd is over een deel van de mestplannen van Wiersma. In een kritische brief heeft Brussel haar eerder deze week al om opheldering gevraagd. Boeren in Nederland hadden lange tijd een uitzonderingspositie in de EU om mest uit te rijden, maar naar alle verwachting komt hier een eind aan. Brussel wil Nederland niet langer tegemoetkomen vanwege de slechte waterkwaliteit.
Lees ook:
Voorstellen nieuwe stikstofaanpak niet door ministerraad, kans op verlies in rechtszaak groot
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Zijn datingapps uit?
De datingindustrie staat op een kantelpunt. Veel millennials zijn klaar met betaalde datingapps en kampen met een dating burn-out. ‘Stand van Nederland’ onderzoekt de toekomst van daten.
Drugs via de post
Black Friday, pakjesavond, kerst: postbezorgers draaien deze dagen overuren. Maar wat als er in die pakketjes wel heel dubieus snoepgoed zit?! Dealers sturen vele kilo’s drugs de hele wereld over via de post. Bijna een jaar geleden is een speciaal team opgericht waarin OM, Politie en Douane samenwerken en dat resulteert komende week in een eerste strafzaak: 18 kilo xtc tussen het kattenvoer.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Kim Kuipers van de Douane, Susanne van Dongen van het Openbaar Ministerie Den Haag en onderzoeksjournalist Alissa Hippe.
Datingapps zijn op hun retour. Gebruikers krijgen er stress van, ze vinden het te commercieel, te duur en de ware vinden ze niet. Houden datingapps…
Lees meerHet beloofde een mooie vakantie in Mexico te worden, maar de zomerse trip veranderde in een nachtmerrie voor de toen 21-jarige Jur Deitmers. Hij kreeg…
Lees meerEen leugen van een dertienjarig meisje over islamofobie van haar leraar leidde tot een haatcampagne op sociale media jegens Samuel Paty. De Franse docent werd…
Lees meerHet water staat tal van sportclubs in Nederland aan de lippen. De helft van hen dreigt te bezwijken, zo blijkt uit onderzoek van het Register…
Lees meerWe worden al weken bestookt met de geweldigste aanbiedingen sinds mensenheugenis, maar vandaag is het dan eindelijk Black Friday. Webshops en winkelketens doen er alles…
Lees meerOlympisch kampioene Sifan Hassan maakt zondag kans op de titel beste atlete ter wereld. “Als je de andere genomineerden bekijkt, is er niemand anders die…
Lees meerDe Tweede Kamer heeft deze week de motie van D66 en CDA aangenomen om direct te gaan investeren in de Oekraïense defensie-industrie. Meer steun is…
Lees meerEen belangrijk moment voor menig Top 2000-fan is bijna daar: vanaf vrijdag kunnen liefhebbers weer stemmen op hun favoriete nummers. Evelien de Bruijn, in 2016…
Lees meerCyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…
Lees meerDe pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…
Lees meerWopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…
Lees meerDe Telegraaf pakt donderdag uit met een groot verhaal over het meekijken van werkgevers over de vloer bij werknemers. De privacy van werkenden zou steeds…
Lees meerHet Lagerhuis van het Australische parlement heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een verbod voor kinderen en tieners jonger dan 16 jaar om sociale media…
Lees meerJournalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…
Lees meerVVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen slaakt een noodkreet voor de werkende middenklasse. Werken moet meer gaan lonen, zegt hij voorafgaand aan het begrotingsdebat Sociale Zaken en…
Lees meer