Datingapps op retour: ‘Heel veel mannen zijn supergefrustreerd omdat ze nooit een match hebben’
Datingapps zijn op hun retour. Gebruikers krijgen er stress van, ze vinden het te commercieel, te duur en de ware vinden ze niet. Houden datingapps relatiezoekenden aan het lijntje? En wat zijn de alternatieven? Dat zie je vrijdag in Stand van Nederland: Generatie Next.
Apps zoals Tinder, Happn en Bumble hebben het leven van singles over het algemeen een stuk makkelijker gemaakt. Deze datingapps hebben talloze liefdesrelaties opgeleverd. Uit een rondvraag onder 500 millennials blijkt dat maar liefst een derde een relatie heeft overgehouden aan een datingapp.
Match Group, het bedrijf achter veertig verschillende datingapps, waaronder Tinder, zag hun aandelenkoers de afgelopen jaren echter flink dalen. Dat komt omdat veel mensen hun betaalde abonnement stopzetten of de apps simpelweg verwijderen.
Heel traject
Liefdespsycholoog Tila Pronk weet dat datingapps gigantisch groot zijn in de zoektocht naar liefde. "Datingapps bestaan relatief kort, sinds 2012. Ze waren in no-time razendpopulair. Inmiddels leert ongeveer zestig procent van de mensen elkaar online kennen. Tegelijk zie je dat er meer mensen single zijn dan ooit."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
"Ik denk dat wij eigenlijk niet zo goed weten wat we nou aan het doen zijn op die apps", verklaart Pronk de terugloop. "Als je nadenkt over hoe wij eeuwenlang onze partner hebben gekozen. Dat is altijd face to face geweest. Je komt iemand tegen of je kent iemand al. Langzaam ontstaat er iets. Nu zit er een heel traject voor. Een traject waarin je alleen maar een foto ziet en wat basic informatie krijgt over iemand. Daar proberen we al heel veel uit af te leiden."
Gefrustreerde mannen
Pronk deed onderzoek naar wat er met mensen gebeurt als zij aan het swipen zijn en ziet vaak dezelfde problemen terugkomen. "Heel veel mensen beginnen vrij enthousiast, maar komen al snel in een staat van overweldiging. Mensen worden over het algemeen veel kritischer en pessimistischer. Ze hebben het gevoel: hoe meer profielen ze zien, hoe minder ze geloven dat ze uiteindelijk de liefde gaan vinden."
Ook ziet dat Pronk dat een heel klein deel van de heteroseksuele mannen erg succesvol is door de kieskeurigheid van vrouwen. "We zien in de regel dat een man zo'n vijftig procent van de profielen accepteert. Voor vrouwen is dat ongeveer vijf procent en dat is nog een optimistische schatting. De profielen die ze accepteren zijn ook bijna allemaal van dezelfde mannen. Heel veel mannen zijn supergefrustreerd omdat ze nooit een match hebben."
Gamificatie
De apps kunnen verslavend zijn en bevatten veel elementen van wat we 'gamificatie' noemen, concludeerde Erinne Paisley, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. "Veel elementen van het internet zijn nu als het ware omgezet in spellen. In veel opzichten bootsen ze snelle beloningen na waardoor je dopamine opwekt. Hoe meer je swipet zonder succes en de app niet verwijdert, hoe meer winst deze apps kunnen maken", weet Paisley. "Dus hoe meer tijd je op de app doorbrengt met swipen, profielen bekijken en chatten met mensen, hoe meer gegevens het platform van jou verzamelt.
"Ze laten je profielen zien om je op de app te houden door mensen te laten zien die aantrekkelijk genoeg zijn en je hoop geven dat je echt iemand zult vinden", licht Paisley verder toe. "Maar dit zijn niet per se de profielen die het beste bij je passen. Want als je op een date gaat met iemand die perfect bij je past via deze datingapp, zou je niet meer terugkomen en zou je stoppen met het gebruiken van het platform."
Kijk vanavond om 23.10 uur naar deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.