Yoeri Albrecht hekelt anonieme bronnen: ‘Journalistiek draagt bij aan neergaande vertrouwen in rechtsstaat en politiek’
Journalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. "Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt aan het neergaande vertrouwen in rechtsstaat en politiek."
"Je ziet de bronnen bruisen", grapt de directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De laatste weken verschenen in kranten en andere media meerdere gevoelige verhalen uit politiek Den Haag, op basis van anonieme bronnen.
"De journalistiek is mijn beroepsgroep. Maar ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt aan het neergaande vertrouwen in rechtsstaat en politiek. Er wordt maar eindeloos gepubliceerd uit anonieme bronnen", verzucht Albrecht.
Hij maakt zich zorgen over de impact van deze werkwijze. "Je ziet soms artikelen die uitermate schadelijk kunnen zijn. Denk aan de berichten rond de voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Er was een groot onderzoek, meerdere pagina's werden geschreven en alleen maar op basis van anonieme bronnen. Dat wordt iets waar we echt op moeten gaan letten."
Nora Achahbar
Twee weken geleden stapte staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen en Douane) op. In een verklaring sprak ze van "polariserende omgangsvormen" als reden voor haar vertrek. Al voor haar vertrek werden er berichten verspreid over vermeende racistische uitspraken binnen de ministerraad, die werden toegeschreven aan verschillende bewindspersonen. Deze verhalen kwamen wederom uit anonieme Haagse bronnen.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Albrecht: "Het was behoorlijk ernstig. Er trad iemand af uit het kabinet. Een week lang zijn we ermee bezig geweest, alsof we niks anders te doen hebben in het land. En na zo'n week weet niemand meer wie iets gezegd heeft, waar het gezegd is en of het is verzonnen door de pers of dat het een spin was en van wie. Zo kan je als kiezer ook niet meer weten waar je aan toe bent?"
'Kan niet zonder naam'
Wat Albrecht betreft stopt de journalistiek niet met het opvoeren van anonieme bronnen. "Maar als er ernstige politieke verslaggeving is, kan je niet zonder ook mensen bij naam te noemen. Mijn oude hoofdredacteur bij Vrij Nederland, Joop van Tijn, zei: Het is allemaal heel interessant, maar tot je mensen on the record hebt, publiceren we niet. Dat vind ik een heel verstandige regel."
Op zijn minst moet geschreven worden bij welke partij informatie vandaan komt, bepleit hij. "Je moet de woordvoering noemen, maar eigenlijk ook de politicus."