Staatssecretaris Coenradie raakt Kamer met verhaal van eigen aanrandingen als tienermeisje: ‘Dit is mijn verhaal’
Staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen stil en dankten Coenradie voor haar uitzonderlijke ontboezeming.
De 36-jarige Coenradie is onder meer verantwoordelijk voor de bestrijding van zedendelicten en femicide en ander geweld tegen vrouwen. Ze beschreef aan het begin van het belangrijke debat over de justitiebegroting de aanranding van een 13-jarig meisje en de littekens die dat naliet.
"Hij gleed met zijn handen onder haar shirt, duwde haar tegen een kastje, drong zijn tong in haar mond. Ze kon geen kant op", vertelde de bewindsvrouw. "Dertien jaar. Een meisje vol schaamte om dat thuis bespreekbaar te maken. Was het haar schuld? Wat zouden mensen er wel niet van denken? Vragen die haar jarenlang gegijzeld hebben."
"Dit is niet zomaar een verhaal: dit is mijn verhaal. Dit meisje was ikzelf", zo sloot ze af.
'Voor slachtoffers heel belangrijk'
De PVV-staatssecretaris had "erover getwijfeld" om haar verhaal te vertellen, ook al deed ze dat al eerder in interviews. In de Kamer staan immers beleid en wetten centraal. Maar er moeten juist ook persoonlijke verhalen klinken, concludeerde ze, om niet te vergeten dat het Kamerwerk uiteindelijk om mensen gaat.
Kamerleden van coalitie en oppositie prezen de dapperheid van Coenradie en noemden haar, juist als ervaringsdeskundige, bij uitstek geschikt voor haar taak. "Voor slachtoffers is het heel belangrijk dat iemand met deze empathie en daadkracht aan het roer staat", zei D66'er Hanneke van der Werf.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
"Met uw kwetsbaarheid toont u juist uw kracht", vond CDA-collega Derk Boswijk, die "alle vertrouwen" uitsprak in Coenradie. "De juiste persoon op de juiste plek", zag NSC'er Faith Bruyning nog eens bevestigd. Coenradie toonde met haar persoonlijke woorden haar grote motivatie voor haar taak, merkte de Kamervoorzitter op.
'Persoonlijke ervaringen ruimte geven'
Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winter vindt het goed dat Coenradie haar verhaal deed. "Persoonlijke ervaringen moeten in Den Haag af en toe ruimte krijgen, om de intrinsieke motivatie van politici te laten zien", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dit zien we niet vaak."
"Mevrouw Coenradie deed het vanuit haar hele nare ervaringen uit het verleden, toen ze nog een meisje was. Het zijn geen leuke verhalen om naar te luisteren, maar het maakt wel indruk en geeft aan dat een heleboel mensen die in Den Haag werken proberen Nederland ten positieve te veranderen", zegt De Winther.
"Het is persoonlijk. Sommige mensen denken misschien: wat krijgen we nu opeens? Dat begrijp ik ook wel weer", zegt hij over het verhaal van Coenradie. "Maar het laat vooral zien dat politiek mensenwerk is. Het maakt je wel even stil als Kamer."