Irakese boer test nieuw irrigatiesysteem uit met Nederlands belastinggeld
Door de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van groot belang, maar het tegengaan van waterverspilling is net zo relevant. Eén boer heeft geluk gehad: hij mag een nieuw soort irrigatiesysteem uittesten, met hulp van Nederlandse belastingcenten. Daar zit een doordachte reden achter, vertelt ambassadeur in Irak Hans Sandee in Missie Middendorp op NPO 2.
Sandee zit namens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Irak en hoopt met deze ontwikkeling migratie tegen te gaan. “Het project biedt de Irakese boer en zijn gezin perspectief en ze kunnen gaan boeren op een manier die duurzaam is. Daardoor gaat diegene niet migreren. En het zorgt ervoor dat hun kinderen misschien niet vatbaar zijn voor extremisme.”
Het innovatieve irrigatiesysteem is een druppelsysteem, dat in Nederland allang bestaat. Het systeem zorgt ervoor dat een boer gericht kan irrigeren, waardoor minder water nodig is. “In anderhalf uur druppelt er genoeg water over om komkommers, bomen of tomaten te irrigeren. Een akker die nu een ton opbrengt, brengt met dit systeem vier of vijf ton op”, zegt de boer die is uitgekozen voor dit pilotproject.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Boeren geselecteerd voor pilot
Het Irakese bedrijf ECO Consult voert het project uit, maar wordt dus financieel gesteund door Nederlands belastinggeld. De aanschaf van het systeem is voor een Irakese boer namelijk heel duur, maar “als de opbrengst hoger is, dan halen ze die investering er wel uit”, zegt projectmanager Khadeeja Al Jabiry. Het bedrijf heeft boeren geselecteerd om mee te doen met dit project. “Zij leren andere boeren hoe ze dit systeem moeten opzetten en gebruiken.”
Het afgelopen seizoen is dit systeem voor het eerst bij een Irakese boer ingezet. Het resultaat mag er zijn, de opbrengst was drie of vier keer hoger dan met oppervlakte-irrigatie. “Ze gebruiken 50 of 60 procent minder mest, omdat het rechtstreeks naar het gewas gaat. En je kunt ook veel minder water gebruiken.”
“Ik hoop dat we dit systeem in onze streek krijgen”, zegt boer Ali Ahmed, die zijn eigen thuis heeft verlaten. “Er is geen water, daarom zijn we hier naartoe gekomen.” Maar ook in deze streek is water schaars. “Ik hoop dat ik een put kan graven”, zegt hij. “Als we putten hebben, helpt dat ons met druppelirrigatie. Dan kan onze grond weer vruchtbaar worden. Veel beter dan 30 of 40 kilometer reizen, want dan kunnen we onze eigen akkers weer gebruiken.”
Klimaatverandering is voor terreurorganisaties een ideale voedingsbodem om wanhopige mensen te werven. Hoe is dat groeiende probleem op te lossen? Kijk deze uitzending van Missie Middendorp nu terug op NPO Start.
Lees ook:
Boeren stappen door klimaatverandering over naar terreurorganisaties: ‘Honger voedt extremisme’
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meerWaar vraag is, is handel en zo gaat het ook met fatbikes. Chinese handelaars weten via smokkelroutes tienduizenden illegale fatbikes ons land binnen te krijgen….
Lees meerIn de Verenigde Staten zijn in een jaar tijd ruim 750 waarnemingen van ufo’s gemeld. En dan gaat het niet over “tante Truus” die in…
Lees meerEr zijn wel degelijk gevangenissen te vinden die niet of nauwelijks kampen met personeelstekort, met name buiten de Randstad. VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian pleit er…
Lees meerDe wereldwijde top om klimaatverandering te lijf te gaan in Bakoe, Azerbeidzjan, staat vooral in het teken om landen zoals China en Singapore over de…
Lees meerHet kabinet is mogelijk stabieler geworden door het vertrek van NSC-Kamerleden Hertzberger en Zeedijk. Dat stelt politiek verslaggever bij WNL Thomas van Groningen. ”De emmer…
Lees meerDe Duitse centrale bank heeft het voorzichtige optimisme over economische groei van het land getemperd in haar maandelijkse rapport. Hoewel volgens voorlopige cijfers de Duitse…
Lees meerDoor de verbouwing van het Binnenhof is het Catshuis terug van nooit echt weggeweest. De traditionele ambtswoning van de premier huist wekelijks de ministerraad, toch…
Lees meerDe onlangs afgetreden staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) keert terug in de Tweede Kamerfractie van NSC, zo bevestigt hij na berichtgeving van het AD….
Lees meerWethouders overwegen actie te gaan voeren, omdat ze vanuit het Rijk steeds meer taken moeten uitvoeren, maar steeds minder financiële middelen hebben. Tijdens een wethouderscongres…
Lees meer