Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zege Donald Trump stuwt bitcoin naar recordhoogte: ‘Prijs enorm hard gestegen’

Peter Visser

Sinds de verkiezingszege van Donald Trump bereikt bitcoin recordhoogtes. De cryptomunt was woensdag in de namiddag (Nederlandse tijd) ruim 92.700 dollar waard, een nieuw record. "Als maar genoeg mensen erin geloven, kan bitcoin een functie krijgen in het monetaire systeem."

Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Anna Dijkman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De stijging van bitcoin heeft alles te maken met Trump, die als president van Amerika "de cryptohoofstad van de wereld wil maken". "De prijs is nu enorm hard gestegen. De verwachting is dat hij veel gaat doen voor crypto", zegt Dijkman.

Ze legt uit: "Trump wil een vrije markt en dat de Amerikaanse overheid bitcoins gaat kopen, om een soort reserve aan te leggen. Een heleboel mensen denken: nu moet ik erbij zijn. Dat zie je nu in de prijs weerspiegelt."

'Ik zie het als een gok'

Niet alleen bitcoin zit in de lift. De totale waarde van de wereldwijde markt van cryptomunten is sinds de zege van Trump gestegen naar een nieuw record van meer dan 3 biljoen (3000 miljard) dollar. Toch blijft het een gok om te investeren in bitcoin, waarschuwt Dijkman. "Twee jaar geleden stond bitcoin op 15.000, 16.000 euro, daarvoor was het weer 55.000. Dat maakt het lastig. Ik zie het als een gok. Dat kun je doen, maar weet wel: er zit geen waarde onder bitcoin."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

"Als je een aandeel koopt, zit daar een bedrijf achter, dat produceert en mogelijk winst maakt. Bitcoin is dat niet. Je speculeert op dat het in de toekomst iets gaat betekenen als betaalmiddel, waarvan ik mij afvraag of dat zo is, of dat het een positie krijgt zoals goud, dus als een soort onderpand."

Dat laatste is een realistischer scenario, denkt Dijkman. "Het is moeilijk om te voorspellen, maar je ziet wel dat opkomende landen de laatste jaren niet alleen meer goud hebben gekocht, maar ook bitcoin. Ze willen een beetje af van de dollar, wat een heel dominante valuta is."

Wettelijk betaalmiddel?

Alleen in El Salvador is bitcoin een wettelijk betaalmiddel. "Daar wordt het heel weinig gebruikt", weet ze. "Ik denk dat het nooit echt een betaalmiddel zal zijn, omdat het zo volatiel is. Helemaal in het begin van bitcoin heeft een Amerikaanse ontwikkelaar nog een pizza gekocht met tienduizend bitcoin." In een interview met Amerikaanse 60 Minutes zei de man dat het nu zou gaan om 80 miljoen dollar aan bitcoin.

Toch sluit Dijkman niet uit dat bitcoin een serieuze toekomst heeft. "Als je het als betaalmiddel gebruikt en een week later is het drie keer zoveel waard, dan krap je jezelf wel even achter de oren. Maar als maar genoeg mensen er in geloven, kan het een functie krijgen in het monetaire systeem."

Overigens is 92 procent van de bitocoins in handen van twee procent van de bitcoinbezitters. "De rest, simpele zielen zoals wij, handelt rond die overige 8 procent", zegt Dijkman. Aan mensen die bitcoins willen kopen, geeft ze een advies: "Het is speelgeld, zo moet je het zien. Investeer alleen met geld dat je kan missen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau