Slachtoffer van zorgfraude zit al jaar zonder hulp: ‘Als ik zorg nodig heb, komt niemand’
Kelly, een alleenstaande moeder met vier kinderen, werd slachtoffer van zorgfraude en zit daardoor al een jaar zonder hulp. En dat terwijl ze door de gemeente werd doorverwezen naar een - naar later bleek - malafide zorgaanbieder.
Kelly, die niet met achternaam in de media wil verschijnen, meldde zich met vier kinderen bij de gemeente op zoek naar een woning en zorg. "In het verleden ben ik bestempeld als ADHD'er", zegt ze in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. "Inmiddels spreken ze van borderline, PTSS, bindingsangst en verlatingsangst. Daardoor heb ik mijn hele leven lang hulp nodig."
Via de gemeente kwam ze in contact met een zorgaanbieder. Die organisatie zou haar via een detacheringsbureau niet alleen zorg, maar ook een woning aanbieden. "Ze beloofden vooral dat het goed zou komen." De huurbaas omschrijft Kelly als een "glad figuur met een Louis Vuitton-jasje".
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
"Ik ging er vanuit dat het wel goed zou zitten. Toen ik de woning kreeg was die heel vies en beschimmeld. Op het moment dat ik aangaf dat het niet goed was, kreeg ik te horen dat ik blij moest zijn dat ik wat had en niet op straat stond. Als ik wat zei, werd de huurbaas boos. Waar hij nu zit? Sinds december zit hij in de gevangenis, voor witwassen, frauderen met papieren en wiethandel."
Sindsdien is Kelly naar eigen zeggen aan haar lot overgelaten. "Als ik nu zorg nodig heb, komt er niemand. Ruim een jaar geleden was er voor het laatst iemand. Achteraf ga je wel denken dat je er zelf bent ingetrapt. Misschien had ik een andere keuze moeten maken qua hulpverlening. Je weet op voorhand niet of een organisatie goed is of niet. Ik kan nergens terecht. De gemeente weet ook geen raad met de situatie en geeft niet thuis."
Extra geld voor aanpak zorgfraude
De situatie van Kelly staat niet op zichzelf: landelijk is zorgfraude bij Nederlandse gemeenten een enorm probleem. Zorgwethouder Eugène van Mierlo (CDA) laat in Almelo zien dat er wél afgerekend kan worden met malafide zorgaanbieders. Hij sprak in 2018 tijdens de Almelose coalitieonderhandelingen al af dat er extra geld werd gereserveerd voor de aanpak van zorgfraude.
"En daar hebben we de effecten van gezien", zegt Van Mierlo. "Gemeenten kunnen wel wat doen, maar het maakt ook uit hoeveel prioriteit je hieraan toekent. Hoeveel toezichthouders heb je en zet je er op in? En hoe organiseer je dat toezicht?"
Dat de ene zorgaanbieder in zijn gemeente werd afgewezen en vervolgens "tien kilometer verderop" wel zorg kan aanbieden stuit de CDA'er tegen de borst. "Dat is heel wrang, maar er is ook heel weinig jurisprudentie op dit vlak. Ik heb diverse casussen gewonnen van zorgaanbieders en daarmee ook geld weten terug te vorderen. Dat laat zien dat een goede aanpak werkt en je geld kan terugkrijgen."
Tien miljard euro verdwijnt per jaar in de zakken van criminelen en fraudeurs. Hoe kunnen we malafide zorgverleners stoppen? En waar staan we over vijf jaar? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug via NPO Start.