Personeelstekort bij Defensie? ‘Ze staan aan de poorten te rammelen’
Bij Defensie staan potentiële werknemers in de rij, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman. "Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Bij ons staan ze aan de poorten te rammelen om te beginnen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het kabinet investeert 716 miljoen euro extra in de verdere versterking van Defensie. Het defensiebudget stijgt daarmee naar zo'n 24 miljard euro. Met dat geld willen Tuinman en minister Ruben Brekelmans investeren in bijvoorbeeld onze luchtverdediging. Daar wordt 105 miljoen euro voor uitgetrokken.
Lucht- en raketafweer
"Het geld gaat naar lucht- en raketafweer", zegt Tuinman (BBB). Het gaat om een investering waar ook onze NAVO-bondgenoten van profiteren. "Je bouwt je verdediging altijd gelaagd op. Je hebt afweer nodig voor bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, maar je hebt ook Patriotsystemen nodig, die wat verder weg komen te staan, bijvoorbeeld in Duitsland."
De staatssecretaris benadrukt dat dit gebeurt in ons eigen belang. "Je hebt supersnelle raketten die uit de stratosfeer naar beneden komen. Je moet de boel gelaagd opbouwen en deze systemen hebben we echt nodig voor het verdichten van de luchtverdedigingsbubbel." Vandaag zou de Tweede Kamer debatteren over de defensiebegroting, maar vanwege het spoeddebat over het geweld in Amsterdam is dat debat uitgesteld.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Tuinman erkent dat de NAVO-bondgenoten samenwerken om nieuwe luchtverdediging op te tuigen. "We hebben allerlei initiatieven, ook in Europees verband, waar we voor aan het bouwen zijn. We zijn de verdedigingsschillen aan het versterken. Met deze investeringen staan we er straks heel sterk voor, denk ik."
'Mensen rammelen aan de poorten'
Hoewel er dus geld in de pot zit om nieuwe wapens en voertuigen te kopen, moeten die ook bemand worden. Bij Defensie staan nog duizenden vacatures open. Tuinman maakt zich geen grote zorgen. "We nemen arbeidsextensieve maatregelen. En bovendien is dit het beste jaar dat we hebben gedraaid. We hebben er 650 mensen structureel bij."
In de afgelopen vijf jaar groeide Defensie van 64.000 naar 74.000 werknemers. "Ik merk zeker bij de jonge generatie dat ze verantwoordelijkheid voelen. Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Mijn uitdaging is dat ik ze kan opleiden en een kans kan geven om in onze organisaties succesvol te kunnen werken."
"Daar zit ons pijnpunt en daar ben ik iedere dag mee aan de slag", aldus de staatssecretaris. "Bij ons staan ze aan de poorten te rammelen om te beginnen."