Personeelstekort bij Defensie? ‘Ze staan aan de poorten te rammelen’
Bij Defensie staan potentiële werknemers in de rij, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman. “Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Bij ons staan ze aan de poorten te rammelen om te beginnen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het kabinet investeert 716 miljoen euro extra in de verdere versterking van Defensie. Het defensiebudget stijgt daarmee naar zo’n 24 miljard euro. Met dat geld willen Tuinman en minister Ruben Brekelmans investeren in bijvoorbeeld onze luchtverdediging. Daar wordt 105 miljoen euro voor uitgetrokken.
Lucht- en raketafweer
“Het geld gaat naar lucht- en raketafweer”, zegt Tuinman (BBB). Het gaat om een investering waar ook onze NAVO-bondgenoten van profiteren. “Je bouwt je verdediging altijd gelaagd op. Je hebt afweer nodig voor bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, maar je hebt ook Patriotsystemen nodig, die wat verder weg komen te staan, bijvoorbeeld in Duitsland.”
De staatssecretaris benadrukt dat dit gebeurt in ons eigen belang. “Je hebt supersnelle raketten die uit de stratosfeer naar beneden komen. Je moet de boel gelaagd opbouwen en deze systemen hebben we echt nodig voor het verdichten van de luchtverdedigingsbubbel.” Vandaag zou de Tweede Kamer debatteren over de defensiebegroting, maar vanwege het spoeddebat over het geweld in Amsterdam is dat debat uitgesteld.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Tuinman erkent dat de NAVO-bondgenoten samenwerken om nieuwe luchtverdediging op te tuigen. “We hebben allerlei initiatieven, ook in Europees verband, waar we voor aan het bouwen zijn. We zijn de verdedigingsschillen aan het versterken. Met deze investeringen staan we er straks heel sterk voor, denk ik.”
‘Mensen rammelen aan de poorten’
Hoewel er dus geld in de pot zit om nieuwe wapens en voertuigen te kopen, moeten die ook bemand worden. Bij Defensie staan nog duizenden vacatures open. Tuinman maakt zich geen grote zorgen. “We nemen arbeidsextensieve maatregelen. En bovendien is dit het beste jaar dat we hebben gedraaid. We hebben er 650 mensen structureel bij.”
In de afgelopen vijf jaar groeide Defensie van 64.000 naar 74.000 werknemers. “Ik merk zeker bij de jonge generatie dat ze verantwoordelijkheid voelen. Mijn uitdaging is niet dat er geen Nederlanders bij Defensie willen werken. Mijn uitdaging is dat ik ze kan opleiden en een kans kan geven om in onze organisaties succesvol te kunnen werken.”
“Daar zit ons pijnpunt en daar ben ik iedere dag mee aan de slag”, aldus de staatssecretaris. “Bij ons staan ze aan de poorten te rammelen om te beginnen.”
Lees ook:
Minister van Defensie: ‘Oekraïne nog geen lid van NAVO, maar wél meer steun’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meerWaar vraag is, is handel en zo gaat het ook met fatbikes. Chinese handelaars weten via smokkelroutes tienduizenden illegale fatbikes ons land binnen te krijgen….
Lees meerIn de Verenigde Staten zijn in een jaar tijd ruim 750 waarnemingen van ufo’s gemeld. En dan gaat het niet over “tante Truus” die in…
Lees meerEr zijn wel degelijk gevangenissen te vinden die niet of nauwelijks kampen met personeelstekort, met name buiten de Randstad. VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian pleit er…
Lees meerDe wereldwijde top om klimaatverandering te lijf te gaan in Bakoe, Azerbeidzjan, staat vooral in het teken om landen zoals China en Singapore over de…
Lees meerHet kabinet is mogelijk stabieler geworden door het vertrek van NSC-Kamerleden Hertzberger en Zeedijk. Dat stelt politiek verslaggever bij WNL Thomas van Groningen. ”De emmer…
Lees meerDe Duitse centrale bank heeft het voorzichtige optimisme over economische groei van het land getemperd in haar maandelijkse rapport. Hoewel volgens voorlopige cijfers de Duitse…
Lees meer