Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rob Jetten (D66) neemt het op voor minister Hermans: door PVV en BBB onmogelijke taak

Peter Visser

D66-leider Rob Jetten voert naar eigen zeggen oppositie voor minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans. "Ze heeft een onmogelijke taak", zegt Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1, aan de aftrap van de klimaatweek (11 tot 18 november).

De Nationale Klimaatweek werd een paar jaar geleden in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken. Als minister van Klimaat in het vorige kabinet maakte Jetten het van dichtbij mee. "Het is vooral een week waarin mensen in Nederland elkaar inspireren door te laten zien wat je kan doen voor een schonere samenleving."

"Ik was bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid, waar een aantal buurtbewoners de handen ineen hadden geslagen om mensen te helpen bij het isoleren van de woning, om zo de energierekening naar beneden te krijgen. Dat leidde ook tot nieuwe ontmoetingen en vriendschappen. De klimaatweek heeft dus ook een sociaal randje", vertelt de liberaal.

'Oppositie voeren voor Hermans'

Vanwege zijn drang om Nederland te verduurzamen, kreeg de D66-fractievoorzitter het predicaat 'klimaatdrammer' opgespeld en ook als oppositielid houdt hij zich er volop mee bezig. "Ik heb gezegd: als oppositielid wil ik oppositie voeren voor klimaatminister Sophie Hermans (VVD, red.). Zij heeft een onmogelijke taak, namelijk ervoor zorgen dat BBB en PVV zich gewoon aan de afspraken houden, dat Nederland meer doet om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen."

Hermans erkent dat de vier coalitiepartijen, PVV, VVD, NSC en BBB, "op verschillende manieren" denken over de klimaatdoelen. Het nakomen van de afspraken voor verduurzaming is vooral voor VVD en NSC belangrijk, PVV en BBB zeggen de percentages voor CO2-vermindering niet zoveel.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Jetten juicht initiatieven van het bedrijfsleven om te verduurzamen toe. "In de Rotterdamse haven komt een nieuwe fabriek voor duurzame kerosine, om ook de luchtvaart sneller te verduurzamen. Zo staan heel veel Nederlandse bedrijven te springen om ermee aan de slag te gaan. Maar zij hebben wel een overheid nodig die goede wet- en regelgeving maakt en subsidies beschikbaar stelt. Dan moet je niet een BBB en PVV hebben die op de rem trappen."

Volgens het Kamerlid omarmt het bedrijfsleven verduurzaming, omdat er ook geld mee wordt verdiend. "In Apeldoorn staat een prachtige fabriek, voor hybride warmtepompen. Een Nederlands product, waarvoor ook allerlei Nederlandse installateurs zijn opgeleid. Als je in een huurwoning die wat slechter is geïsoleerd zo'n hybride warmtepomp plaatst en de boel beter isoleert, gaat de energierekening 600 euro naar beneden", zegt Jetten, die zich opnieuw kritisch uitlaat. "Ik snap werkelijk waar niet dat VVD en NSC accepteren dat BBB en PVV dat soort maatregelen door de shredder halen."

Vol stroomnet

Een belangrijke oorzaak van de vertraging in de verduurzaming is de slechte staat van ons elektriciteitsnet. Op sommige plekken kunnen bedrijven geen aansluiting krijgen. "Ik heb altijd eerlijk gezegd: dat was mijn grootste hoofdpijndossier", erkent Jetten. "De jaren voor mij is er niet geïnvesteerd in dat stroomnet."

Hij ziet dat Hermans de handschoen oppakt. "We zijn nu heel hard bezig om dat sneller uit te breiden. Het gaat heel goed in Nederland met wind en zon. Dat wordt straks samen met kernenergie onze belangrijkste energiebron. Sophie Hermans gaat door met het uitbreiden van het stroomnet, soms zelfs zonder vergunningen alvast gaan bouwen."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.

Hij hoopt dat zij met haar werk verder gaat. "Je moet ervoor zorgen dat we mensen thuis helpen verduurzamen, dat we in de fabriek de gasoven vervangen door een elektrische oven en ondertussen in hoog tempo het stroomnet uitbreiden. Maar ook het stroomnet slimmer gebruiken. Het is niet dat het net 24/7 vol zit. Het gaat om piekmomenten. Daar kunnen we veel slimmer mee omgaan."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau