Een koninklijk predicaat betekent cashen voor bedrijven: ‘Het wekt vertrouwen bij de klant’
Nederland telt 660 bedrijven die het predicaat 'koninklijk' mogen voeren en nog eens 730 bedrijven die zich 'hofleverancier' mogen noemen. Hoewel die termen ouderwets klinken, zijn ze voor bedrijven een handig 'appeltje voor de dorst'.
Hofleverancier geldt voor kleinere bedrijven die minimaal honderd jaar bestaan. Een andere vereiste is dat ze vakmanschap hoog in het vaandel hebben staan. Schoenmakers en textielbedrijven zijn hier voorbeelden van. Het predicaat 'koninklijk' kan verkregen worden door grote bedrijven die op economisch vlak veel toevoegen voor Nederland.
Eén van de bedrijven in Nederland die een koninklijk predicaat draagt, is touringcarbedrijf Koninklijke Beuk. "Sinds 2006 mogen wij het predicaat voeren", vertelt Monique Beuk, directeur van het bedrijf, in Stand van Nederland: Generatie Next. Het familiebedrijf bestond in 2006 precies honderd jaar. "Voor onze opdrachtgevers was het krijgen van dat predicaat de bevestiging dat ze bij ons goed zaten en voor nieuwe klanten gaf het vertrouwen." En dat maakt het predicaat voor bedrijven een belangrijk middel om nieuwe klanten aan zich te binden.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Predicaat
Het servicebedrijf Dekker uit 1899 is zich maar al te bewust van de aantrekkingskracht van het predicaat. "We proberen het predicaat te bemachtigen en hebben daar zelfs een extern adviseur voor in de arm genomen. Het bedrijf moet namelijk aan allerlei voorwaarden voldoen en het is ontzettend veel werk om dat allemaal in kaart te brengen", vertelt Marthijn Duel, de commercieel manager van het bedrijf. "Wij hebben veel klanten in het buitenland, in China bijvoorbeeld. Voor hen is dit predicaat van grote meerwaarde, want het staat voor hen echt voor vertrouwen."
Kortom, op economisch vlak heeft het predicaat behoorlijk wat waarde, maar of dat altijd nog gezien wordt door jongere generaties is nog maar de vraag. Dat bevestigt Willem Beuk, de zoon van Monique. "Mijn leeftijdsgenoten van rond de twintig hechten er weinig waarde aan. Ze vinden het niet echt belangrijk dat een bedrijf die titel mag dragen."