Een koninklijk predicaat betekent cashen voor bedrijven: ‘Het wekt vertrouwen bij de klant’
Nederland telt 660 bedrijven die het predicaat ‘koninklijk’ mogen voeren en nog eens 730 bedrijven die zich ‘hofleverancier’ mogen noemen. Hoewel die termen ouderwets klinken, zijn ze voor bedrijven een handig ‘appeltje voor de dorst’.
Hofleverancier geldt voor kleinere bedrijven die minimaal honderd jaar bestaan. Een andere vereiste is dat ze vakmanschap hoog in het vaandel hebben staan. Schoenmakers en textielbedrijven zijn hier voorbeelden van. Het predicaat ‘koninklijk’ kan verkregen worden door grote bedrijven die op economisch vlak veel toevoegen voor Nederland.
Eén van de bedrijven in Nederland die een koninklijk predicaat draagt, is touringcarbedrijf Koninklijke Beuk. “Sinds 2006 mogen wij het predicaat voeren”, vertelt Monique Beuk, directeur van het bedrijf, in Stand van Nederland: Generatie Next. Het familiebedrijf bestond in 2006 precies honderd jaar. “Voor onze opdrachtgevers was het krijgen van dat predicaat de bevestiging dat ze bij ons goed zaten en voor nieuwe klanten gaf het vertrouwen.” En dat maakt het predicaat voor bedrijven een belangrijk middel om nieuwe klanten aan zich te binden.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Predicaat
Het servicebedrijf Dekker uit 1899 is zich maar al te bewust van de aantrekkingskracht van het predicaat. “We proberen het predicaat te bemachtigen en hebben daar zelfs een extern adviseur voor in de arm genomen. Het bedrijf moet namelijk aan allerlei voorwaarden voldoen en het is ontzettend veel werk om dat allemaal in kaart te brengen”, vertelt Marthijn Duel, de commercieel manager van het bedrijf. “Wij hebben veel klanten in het buitenland, in China bijvoorbeeld. Voor hen is dit predicaat van grote meerwaarde, want het staat voor hen echt voor vertrouwen.”
Kortom, op economisch vlak heeft het predicaat behoorlijk wat waarde, maar of dat altijd nog gezien wordt door jongere generaties is nog maar de vraag. Dat bevestigt Willem Beuk, de zoon van Monique. “Mijn leeftijdsgenoten van rond de twintig hechten er weinig waarde aan. Ze vinden het niet echt belangrijk dat een bedrijf die titel mag dragen.”
Lees meer:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: vader vreest voor het leven van zijn dochter: 'Betaal, anders verdwijnt ze in Frankrijk'
Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals AMBER Alert, aan elkaar gekoppeld worden?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Luister deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau nu terug via je favoriete podcastapp.
Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.
Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.
Klik hier en luister deze uitzending terug.
Hoewel zich in Groningen geen wolven hebben gevestigd, bereidt de provincie zich wel voor op de mogelijke komst van al dan niet zwervende exemplaren. “Wij…
Lees meerDe steun voor de BoerBurgerBeweging (BBB) onder boeren neemt af. Dat zegt hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Oogst Esther de Snoo maandagavond in WNL Haagse Lobby…
Lees meerDe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema neemt het gebruik van het woord “pogrom” niet terug. “Ik heb mijn woorden secuur gekozen”, zei de burgemeester na een…
Lees meerEen Schijf van vijf niet voor voedseladvies, maar voor telefoongebruik voor kinderen. Dat is het idee van ChristenUnie en NSC. Veel ouders hebben geen idee…
Lees meerHet gerechtshof had Shell mogen verplichten om 45 procent van de eigen CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen. Dat stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. ”Ik sta…
Lees meerPrinses Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, heeft de stad Madrid een tulpentuin geschonken. Amalia toont daarmee haar dankbaarheid voor een jaar…
Lees meerVoor een bedrag van 450.000 euro is er maandag een munt uit 1898 onder de hamer gegaan. Het is daarmee de op één na duurste…
Lees meerDe Koninklijke Marechaussee begint maandag 9 december met de eerder door het kabinet aangekondigde grenscontroles. “We hebben het al weken over asiel en dit is…
Lees meerHet ging maandag opnieuw mis in Amsterdam. In de wijk Nieuw-West braken rellen uit en werd een tram in brand gestoken. Volgens schrijver Abdelkader Benali…
Lees meerDe koninklijke familie verliest in Nederland steeds meer populariteit, maar op de Caraïbische eilanden lopen ze nog altijd weg met de Oranjes. Vooral prinses Beatrix…
Lees meerHet antisemitisch geweld in Amsterdam moet keihard worden veroordeeld en vraagt om een stevige aanpak. De tijd van willen verbinden is voorbij, zegt fractievoorzitter van…
Lees meerHet gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een “zorgvuldigheidsplicht” om gevaarlijke…
Lees meerDe Amsterdamse politie moest maandag opnieuw uitrukken om rellen in de kiem te smoren. Dit keer ging het flink mis in Amsterdam-West, waar onder meer…
Lees meerIn Amsterdam en Den Haag worden dinsdag bijeenkomsten georganiseerd naar aanleiding van de ongeregeldheden van de afgelopen dagen in de hoofdstad. Maandagavond vloog een tram…
Lees meerEr zijn oplichters actief die maar wat graag misbruik maken van mensen die een vermist persoon zoeken. Dat zegt Johan Hoeijmakers, teamchef generieke opsporing in…
Lees meer