main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 november 2024 — 16:29

Documentaire over veelbesproken Sunneklaasviering: ‘Amelanders bang dat het theatervoorstelling wordt’

De een doet het denken aan carnaval en de ander vindt het maar sektarisch en wil er niets van weten: Sunneklaas. Journalist Herman Zeilstra maakte een documentaire over het veelbesproken Amelandse feest en kwam zo tot een uniek inkijkje. “Het is een soort gemaskerd bal.”

Sunneklaas is een variant op het Sinterklaasfeest dat op of rond 5 december op Ameland wordt gevierd en omgeven is door geheimzinnigheid. Vorig jaar kreeg de viering volop aandacht, nadat journalisten van PowNed een item wilden draaien op Ameland en belaagd werden door eilandbewoners. Op beelden was onder meer te zien hoe de auto van de verslaggevers werd geramd.

“De Amelanders zijn bang dat er op elke hoek van de straat een camera staat en het een soort theatervoorstelling wordt, terwijl de essentie van het feest voor hen is om dichter bij elkaar te komen”, zegt Zeilstra vrijdag bij Goedemorgen Nederland op NPO1.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

De journalist maakte voor Omrop Fryslân een documentaire over Sunneklaas, die zaterdag om 15.30 uur te zien is op NPO2. “Het feest bestaat al eeuwen. Ik denk dat we redelijk dicht bij het gevoel gekomen zijn wat Amelanders hebben.”

‘Soort gemaskerd bal’

Wat het feest precies inhoudt? “Ze zeggen dat je dat gevoel alleen kan krijgen als je er geboren bent. Of als je er getrouwd bent, er bent gaan wonen én geïntegreerd bent. Dan kun je weten wat het is. Als je het echt wil voelen wat wij gevoeld hebben, moet je morgen naar de documentaire kijken”,  lacht Zeilstra.

Voor de documentaire sprak hij met 27 Amelanders. “We hebben heel veel darlings moeten killen. Het is moeilijk om te omschrijven wat het feest precies is. De mannen verkleden zich ’s avonds en de vrouwen moeten herkennen wie er achter het masker zit. Het is een soort gemaskerd bal.”

Zo sluiten groepen mannen zogeheten ‘pacts’ met elkaar en houden dat geheim voor anderen. “Ook gaan de volwassenen de jongeren testen. Ze gaan voesten, een test waarbij wordt gekeken hoe krachtig de jongeren zijn.”

‘Voortbestaan van eiland wordt beschermd’

Het feest krijgt het verwijt vrouwonvriendelijke elementen te bevatten. Dat wordt betwist door Zeilstra. “Vrouwen kiezen ervoor om aan het spel mee te doen, maar kunnen een kleine of lichte tik krijgen tijdens het zogeheten baanvegen. Als je ervoor kiest om mee te doen, kan dat gebeuren.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start.

De oorsprong daarvan is dat vrouwen en kinderen beschermd moeten worden tegen de boze geesten die de mannen tijdens Sunneklaas moeten verdrijven, aldus Zeilstra. “En vrouwen en kinderen zijn verantwoordelijk voor het voortbestaan van een kleine samenleving op een eiland. De essentie is dus niet dat de vrouw niets mag en opgesloten wordt, maar juist dat het voortbestaan beschermd wordt.”

Zeilstra concludeert dat het feest iets heel persoonlijks is voor Amelanders. “Er zijn experts die zeggen dat dergelijke tradities stammen uit de tijd van jagers en verzamelaars.” De documentairemaker heeft voor de komende viering al een uitnodiging ontvangen om als kijker aanwezig te zijn bij het feest. “En dat dat mag, is een heel grote eer.”

Lees ook:

Man opgepakt voor betrokkenheid belagen PowNed op Ameland

Door: Tom Dieleman

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

In de Kantine bij de onthulling van de Domtoren in Utrecht

Na jaren van restauratie wordt zaterdag dan eindelijk de Domtoren in Utrecht officieel onthuld en WNL In de Kantine is daar live bij. Te gast zijn daarom Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, Teun Bonenkamp, manager van Domtoren exploitatie en wethouder van de stad Dennis de Vries. Ook praat journalist Tom Staal mee, hij woont tenslotte om de hoek van het Domplein.
Uiteraard nemen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz ook nog de week door met Pim van Dool, chef politiek van het NRC, theatermaker Tjerk de Ridder schuift aan over zijn theatervoorstelling en Esther van Fenema en Max Moszkowicz praten ons bij over de rellen in Amsterdam.
Zaterdag 17.00 uur NPO Radio 1 of kom langs op het Domplein!
Zaterdag 17.00 uur NPO Radio 1

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
Schoof toch eerder terug na gewelddadige nacht in Amsterdam

Premier Dick Schoof keert toch wat eerder dan gepland vanuit Boedapest terug naar Nederland na de gewelddadigheden tegen Israëlische voetbalfans in Amsterdam in de nacht…

Lees meer

1,2 miljoen euro belastingvrij voor koning, maar wat levert hij op?

De koning ontvangt jaarlijks 1,2 miljoen euro belastingvrij, maar de vraag of hij zijn geld waard is, verdeelt het land. Volgens historicus en koningshuiskenner Coks…

Lees meer

Woeste Yeşilgöz: ‘Volgende enorme stap in de Nederlandse geschiedenis van antisemitisme’

Dilan Yeşilgöz noemt de gewelddadigheden waar Israëlische voetbalfans in de nacht van donderdag op vrijdag mee te maken kregen in Amsterdam ‘onversneden jodenhaat’. De VVD-leider…

Lees meer

DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer