80 procent burgemeesters bedreigd: ‘Als ik hoor wat sommigen meemaken…’
Online haatberichten, gps-trackers onder de auto en fysieke aanvallen. Van de 340 burgemeesters is slechts twintig procent nooit bedreigd, meldt het AD. "De burgemeesters die niet bedreigd zijn hebben een dikke huid, want we worden allemaal met regelmaat op een lelijke manier benaderd", zegt waarnemend burgemeester van Nuenen, Gerwen en Nederwetten Madeleine van Toorenburg.
100 van de 340 burgemeesters in Nederland deden mee aan een uitgebreide enquête van het AD. Hieruit blijkt dat 80 procent van de burgemeesters weleens is bedreigd, van een enkele keer tot meerdere keren. Het gaat daarbij veelal om berichten via sociale media, e-mails of brieven. Daarnaast zijn zes op de tien burgemeesters ook mondeling bedreigd.
Vooral burgemeesters die veel ingewikkelde criminaliteit bestrijden, krijgen het flink voor de kiezen. Dat zegt Van Toorenburg, tevens Eerste Kamerlid (CDA), in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dan kan het zijn dat de agressie zich tot burgemeesters richt."
Burgemeesters zijn 'crimefighters' geworden
De afgelopen jaren is de burgemeester meer een crimefighter geworden, zegt misdaadjournalist van Het Parool Paul Vugts. "Dat is niet de bedoeling van een burgemeester, daar zijn andere mensen voor aangesteld. Maar omdat burgemeesters een hoger aanzien hebben in het bestrijden van ondermijning, komt er meer druk. Daarnaast zitten we in een tijd van polarisatie, waarin politici voortdurend olie op het vuur gooien."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Zelf is Vugts langdurig bedreigd. Hij had dezelfde beveiliging die PVV-leider Geert Wilders al decennialang heeft. "Omdat ik met de zwaarste beveiliging heb geleefd, word ik uitgenodigd voor congressen waar ook burgemeesters zijn. Als ik hoor wat sommigen meemaken... Aanslagen op stadhuizen, mensen die bij hun huizen verschijnen..."
Burgemeesters trekken zich terug
Van Toorenburg wordt zelf niet bedreigd, maar heeft daar in het verleden wel mee te maken gehad. "Het erge van dreigementen is dat een burgemeester zich misschien terugtrekt, terwijl verbinding juist in deze tijd belangrijk is. Dat je lekker door het dorp en de stad kan wandelen en mensen kunt spreken. Het ondermijnt de rol van de burgemeester."
De oplossing ligt bij de driehoek, het overlegorgaan tussen vertegenwoordigers van de politie, het Openbaar Ministerie en de lokale overheid. "Maar het gezicht is meestal de burgemeester", ziet Vugts. "Als je ziet wat Femke Halsema (burgemeester van Amsterdam, red.) over haar heen krijgt op sociale media en elders, daar lusten de honden geen brood van."