main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 november 2024 — 11:18

NS Publieksprijs dit jaar een ‘eerlijkere strijd’: ‘Het is vooral goed voor je ego’

Nog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om de kandidaten naast elkaar te leggen.

“Het is allemaal fictie”, wijst Kluun op de gemene deler. “Dat maakt het ook wel een eerlijkere strijd. Ik denk niet dat ik Michel van Egmond heel erg beledig, die heeft met ‘Kieft’ en ‘Gijp’ gewonnen, maar het was wel een oneerlijke strijd. Want met Voetbal Inside en Vandaag Inside zat daar zo’n pr-machine achter.”

Naast een eerlijke strijd noemt Kluun de kandidaten ‘gemêleerd’. “Francine Oomen bijvoorbeeld – die eigenlijk een oeuvreprijs zou moeten krijgen – krijgt heel veel kinderen aan het lezen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Nirwana

Het boek ‘Nirwana’ van Tommy Wieringa geldt als de persoonlijke favoriet van Kluun. “Dit boek heb ik echt verslonden. Ik heb het deels geluisterd met de stem van Tommy Wieringa en deels gelezen. Het gaat over twee broers, de één is bezig het grootste schip ter wereld te bouwen en de ander is kunstenaar. Hun vader is SS’er.”

Kluun won de prijs zelf in 2006 met het boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’. “Het is vooral goed voor je ego. Het is toch leuk om een prijs te krijgen. Ik ben een publieksschrijver, ik schrijf niet voor drie grachtengordeljournalisten, ik schrijf echt voor publiek, dus vind ik het wel leuk als je die waardering krijgt.”

Lees ook:

Van racisme beschuldigde make-up-artiest wint publieksprijs: ‘Ik hoop dat we hiermee verder kunnen gaan’

Door: Hans Stehouwer

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer

Ook BBB ziet noodzaak extra klimaatbeleid, zegt Kamerlid Vermeer

BBB erkent dat “bijsturen” noodzakelijk is om de wettelijk vastgelegde klimaatdoelen te halen. De partij zal zich houden aan de afspraken die daarover zijn gemaakt…

Lees meer