main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 7 november 2024 — 13:47

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in het radioprogramma Sven op 1. “Je vraagt je af: hoeveel mensen in die partij zijn fascisten, racisten en nationaalsocialisten? Ik moet eerlijk zeggen: binnen de AfD zijn er te veel.”

De zogenaamde verkeerslichtcoalitie in Duitsland is donderdag gevallen, nadat de Freie Demokratische Partei (FDP) uit de regering is gestapt. Dat besluit volgde nadat bondskanselier Olaf Scholz zijn minister van Financiën Christian Lindner had ontslagen. Lindner is ook leider van FDP.

Volgens Fricke is FDP niet vrijwillig uit de coalitie met de sociaaldemocraten (SPD) van Scholz en de Groenen vertrokken, maar dwong het besluit van Scholz de partij daartoe. Binnen de coalitie was onenigheid ontstaan over maatregelen om de Duitse economie er weer bovenop te helpen.

Sven op gemist? Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder. 

Lindner had voorgesteld de winstbelasting voor bedrijven te verlagen en te bezuinigen op de sociale zekerheid. “Mijn partijvoorzitter heeft een document van achttien pagina’s ingeleverd wat als basis kon dienen. De kanselier heeft gezegd: dat gaan we niet doen”, zegt Fricke. Scholz pleitte op zijn beurt juist voor meer overheidsinvesteringen in de economie.

Volgens Fricke waren de verschillen te groot. ”In het coalitieakkoord staat: belasting niet omhoog en de schuldenrem blijft. Vervolgens wil de bondskanselier af van de schuldenrem… Daar ligt de grens.”

Dat de minister voor verkeer Volker Wissing FDP verlaat om in het kabinet te kunnen blijven zitten, begrijpt Fricke niet. Hij vindt dat Wissing loyaal had moeten blijven aan de partij. “Het is een persoonlijke beslissing, ik moet het respecteren, maar ik vind het niet juist.” Hij vindt het bovendien “bijzonder” dat Scholz met Wissing sprak voor hij dat besluit nam.

Geen samenwerking met AfD

Als het in Duitsland uitdraait op nieuwe verkiezingen, wil FDP in een nieuwe coalitie niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD, ongedacht de uitslag. “Er is een verschil tussen meneer Wilders in Nederland en Bernd Höcke, één van de leiders van AfD”, zegt Fricke. “Je vraagt je af: hoeveel mensen in die partij zijn fascisten, racisten en nationaalsocialisten? Ik moet eerlijk zeggen: binnen de AfD zijn er te veel. Daarom zeg ik: samenwerken gaan we niet doen. Dan maak je de fout die in de jaren 30 in Duitsland is gebeurd.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Fricke denkt overigens niet dat de AfD bij een stembusgang de grootste zal worden. “Dat zie ik niet gebeuren. Misschien wel in het oosten, waar we bij deelstaatverkiezingen hebben gezien dat het in die richting gaat. Maar in de landelijke peilingen staat AfD tussen de 16 en 17 procent van de stemmen. De christendemocraten staan boven de dertig procent.”

Het Bondsdaglid houdt nog wel een slag om de arm. “Je moet je wel afvragen hoe de peilingen zouden zijn na wat er nu is gebeurd. Dat zien we zondag of maandag, maar ik verwacht niet dat radicaal rechts groeit. Mensen willen oplossingen.”

Lees ook: 

Paniek onder Democraten: ‘Verlies van de Senaat betekent vrij spel voor Republikeinen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer

Ook BBB ziet noodzaak extra klimaatbeleid, zegt Kamerlid Vermeer

BBB erkent dat “bijsturen” noodzakelijk is om de wettelijk vastgelegde klimaatdoelen te halen. De partij zal zich houden aan de afspraken die daarover zijn gemaakt…

Lees meer