UvA: totale kosten schade pro-Palestijnse protesten 4,1 miljoen
De totale kosten van de schade door de bezettingen en vernielingen tijdens pro-Palestijnse protesten op campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in mei en juni bedragen ruim 4,1 miljoen euro. Dat meldt de UvA woensdag.
Op de Roeterseilandcampus, het Binnengasthuisterrein en het Science Park van de UvA werden tijdens de protesten onder meer barricades opgeworpen, ruimten, ruiten en deuren vernield en muren beklad. Onder de totale kosten van de schade vallen onder meer het vervangen van koffieautomaten, meubilair en beveiligingscamera’s, het verwijderen van graffiti van gebouwen en in lokalen en het vervangen van ingegooide ruiten. Gebouwen moesten volgens de UvA worden opgeruimd en schoongemaakt, beeldschermen moesten worden vervangen en kantines moesten opnieuw worden bevoorraad.
“De kosten zijn nu zo goed als helemaal bekend, omdat (bijna) alle aangevraagde offertes en facturen voor herstelwerkzaamheden of vervangingen binnen zijn”, meldt de universiteit woensdag. Zo bedragen de kosten voor het herstel en schade aan de buitenkant van gebouwen 600.000 euro, voor de binnenkant gaat het om 300.000 euro, is te zien in een kostenplaatje dat de UvA naar buiten heeft gebracht.
Ook is de bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek vertraagd door een protest op het Binnengasthuisterrein, “met grote financiële gevolgen”, aldus de universiteit. In het kostenplaatje staat daar een bedrag van 2,8 miljoen euro voor.
De UvA heeft verder extra beveiliging in moeten zetten, gebouwen soms moeten sluiten of een portier voor de deur moeten zetten, wat tot nog toe ruim 140.000 euro heeft gekost. Die kosten zijn niet meegenomen in de ruim 4,1 miljoen euro.
De universiteit stelt de gemaakte schade op de daders te verhalen “als dat juridisch haalbaar is. Helaas is in deze situatie niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor welke vernielingen of gevolgschade.” Als schade niet te verhalen is op de daders, wil de UvA aanspraak maken op haar verzekering.
De pro-Palestijnse activisten willen dat de UvA de samenwerking met Israëlische academische instellingen verbreekt vanwege de oorlog in de Gazastrook.
Lees meer:
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meerHuidig Amerikaans president Joe Biden blaast, twee maanden voor het einde van zijn presidentstermijn, 82 kaarsjes uit. Biden is momenteel de oudste president ooit in…
Lees meerHet onderwijs moet in eerste plaats draaien om lezen, schrijven en rekenen. Dat vindt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. ”Het zijn de basisvaardigheden. Vakken…
Lees meerDoor de toenemende droogte in Irak is het voor boeren vrijwel onmogelijk om gewassen te verbouwen. Het op nieuwe manieren genereren van water is van…
Lees meerHet nieuwe kabinet van Donald Trump zal waarschijnlijk vol zitten met Amerikaanse tv-sterren. ”Hij selecteert kabinetsleden op twee eigenschappen. Loyaliteit en hun prestaties op tv”,…
Lees meerWaar vraag is, is handel en zo gaat het ook met fatbikes. Chinese handelaars weten via smokkelroutes tienduizenden illegale fatbikes ons land binnen te krijgen….
Lees meerIn de Verenigde Staten zijn in een jaar tijd ruim 750 waarnemingen van ufo’s gemeld. En dan gaat het niet over “tante Truus” die in…
Lees meerEr zijn wel degelijk gevangenissen te vinden die niet of nauwelijks kampen met personeelstekort, met name buiten de Randstad. VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian pleit er…
Lees meerDe wereldwijde top om klimaatverandering te lijf te gaan in Bakoe, Azerbeidzjan, staat vooral in het teken om landen zoals China en Singapore over de…
Lees meerHet kabinet is mogelijk stabieler geworden door het vertrek van NSC-Kamerleden Hertzberger en Zeedijk. Dat stelt politiek verslaggever bij WNL Thomas van Groningen. ”De emmer…
Lees meerDe Duitse centrale bank heeft het voorzichtige optimisme over economische groei van het land getemperd in haar maandelijkse rapport. Hoewel volgens voorlopige cijfers de Duitse…
Lees meer