CDA-coryfeeën onder indruk van Henri Bontenbal: ‘Daar ben ik wel jaloers op’
Het CDA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen slechts vijf zetels, maar bijna een jaar later zijn de christendemocraten opgewekt. In de laatste peiling van EenVandaag (29 oktober) komt het CDA uit op twaalf zetels. Partijcoryfeeën Onno Ruding en Elco Brinkman zijn blij met partijleider Henri Bontenbal. "Het is constructief, maar wel oppositie."
"Het woord jubelstemming zou ik niet willen gebruiken. Een tijd geleden hebben we fors verloren", begint Ruding in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de stand van het CDA. Maar de oud-minister van Financiën is blij met de koers van zijn partij. "Ik vind het heel verstandig dat Henri Bontenbal niet gelijk gaat gillen tegen alles wat het kabinet doet."
"Hij kijkt per onderwerp: zijn we het ermee eens of niet? We zijn tegen het kabinet, maar je moet niet bij voorbaat alles verwerpen. Er zitten ook goede elementen in en ik denk dat hij dat heel evenwichtig benadrukt", zegt Ruding.
Jaloers
Ook oud-fractievoorzitter van het CDA Elco Brinkman spreekt zijn steun uit voor Bontenbal. "Het vertrouwen in het systeem is weggezakt. Je wordt meer op jezelf teruggeworpen. Daar moet je de mensen wel bij helpen. Maar je moet niet zeggen dat de overheid álles moet doen. Dat verhaal houdt Bontenbal in alle redelijkheid."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Ook is hij blij dat Bontenbal het kabinet niet enkel bestookt, maar bereid is om voorstellen te steunen. "Een coalitie in dit land maken is simpeler gezegd dan gedaan." Ook in debatten maakt Bontenbal indruk op Brinkman: "Hij heeft iets ontspannends. Daar ben ik wel jaloers op."
'CDA niet gelukkig in kabinet'
Ruding was eerder ook blij met de voorganger van Bontenbal, Wopke Hoekstra, onder wie het snel bergafwaarts ging met het CDA. "Het is duidelijk anders. Ten delen omdat de personen sterk verschillend zijn, maar ook omdat er in de lijn een andere benadering is." Overigens zat Hoekstra volgens de oud-minister in een lastig parket. "Het CDA was in de laatste kabinetten niet echt gelukkig. Het is denk ik verstandig om een paar jaar in de oppositie te zitten, om je eigen koers neer te zetten."
Volgens Brinkman hebben "jongelui" behoefte aan "een verhaal". Daarvoor kunnen ze terecht bij het CDA, waar andere partijen volgens hem vooral bezig zijn met de waan van de dag. Daar sluit Ruding zich bij aan: "Men valt in Den Haag bijna iedere dag terug in onderling gekissebis. In de coalitie en oppositie. Die enorme fragmentatie maakt het ook voor iedereen onmogelijk om snel tot besluiten te komen."