Als Trump opnieuw president wordt ‘moet het kabinet zich dat zwaar aanrekenen’
Een herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten hangt in de lucht. De eindsprint tussen hem en de Democratische kandidaat Kamala Harris gaat nek aan nek. Dat de Republikein wederom zover heeft kunnen komen in de verkiezingen, moet het Nederlandse kabinet zich aanrekenen, vindt Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.
"In 2016, ach jaar geleden, werd de zakenman voor de eerste keer president van de Verenigde Staten. Toen had er vanuit Nederland en Europa actie moeten worden ondernomen om een herbenoeming uit te kunnen sluiten", zegt Dohmen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Door Trump kwam actie in Oekraïne te laat. Rusland kon daardoor makkelijker het land binnenvallen."
Trump had er namelijk geen trek in om Oekraïne te steunen en was meer op de hand van Poetin. "Door hem lopen we nu nog steeds achter de feiten aan in die oorlog."
Luister naar de podcast van Haagse Lobby. De tekst gaat hieronder verder.
"Het kabinet heeft destijds weggekeken en heeft de situatie maar door laten sudderen. Precies dat moet het kabinet zichzelf nu aanrekenen", aldus Dohmen. Bijzonder hoogleraar Transatlantische Betrekkingen, Jaap Verheul, is het daarmee eens. "Doordat er destijds bij Trump niet is ingegrepen, zitten we nu in een vreemde afhankelijkheidspositie ten opzichte van de VS. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Europa heeft in de tussentijd namelijk te weinig extra geïnvesteerd in zaken zoals defensie, om minder afhankelijk te worden van de VS. "We zijn blijven kijken naar de VS op dit vlak, maar met Trump aan het roer staan we er straks alleen voor en daarop hadden we al moeten participeren."
Trump
Trump moet namelijk weinig hebben van de NAVO en wil militaire steun van de VS in buitenlandse conflicten zoveel mogelijk mijden. Er zijn al signalen dat Trump alle Amerikaanse grondtroepen uit Europa wil weghalen.
Ook dreigen onder Trump nieuwe handelsoorlogen met de EU over de import van Europese goederen. Tijdens zijn eerste presidentschap voerde Trump zo’n handelsoorlog tegen landen als China in het kader van zijn America first-beleid. "Je kunt het zien aankomen dat dit opnieuw gaat gebeuren", aldus Dohmen.