Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Frauderen met doktersrecepten kost hele samenleving geld

Rick Hartkamp

Er wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De Misdaadlijn van de WNL-podcast Het Misdaadbureau. "Het kost voor alle partijen voornamelijk tijd, maar uiteindelijk ook geld."

Medicatie waarbij wordt gefraudeerd zijn meestal medicijnen die worden gedeclareerd bij een zorgverzekeraar, zegt Lam. "Het probleem kan tweeledig zijn. Of fraudeurs willen het ophalen voor eigen gebruik, of ze kunnen het ophalen om het vervolgens op de zwarte markt te verhandelen. Dan betaalt de maatschappij onterecht kosten die niet gemaakt hoeven te worden."

Vervalste recepten eenvoudig te verkrijgen

Het tv-programma Radar besteedde hier in het verleden veel aandacht aan en het lukte regelmatig om vervalste recepten mee te krijgen bij de apotheek.

Onlangs nog heeft een 34-jarige vrouw uit Rotterdam door heel Nederland apotheken opgelicht. "Ze kreeg een recept mee van de huisarts voor slaappillen. Ze schreef er zelf een nul achter, zodat ze er 50 zou krijgen", zegt onderzoeksjournalist Alissa Hippe. "Hetzelfde deed ze met herhaalcodes, of ze zette namens de dokter een eigen handtekening." Inmiddels is ze voor haar acties veroordeeld.

Waar moeten apothekers op letten?

De redflags zijn vaak dezelfde signalen, ziet de apotheker. "Het gaat vaak om mensen die niet eerder bij iemand in de apotheek is geweest. Vaste cliënten ken je meestal wel en dan weet je om welke geneesmiddelen het gaat."

Daarnaast is de medicatie die op het recept vermeld staat een belangrijke indicator. "Het gaat vaak om fraudegevoelige middelen, zoals zware pijnstillers en kalmerings- en slaapmiddelen." Ook oppepmiddelen zijn populair onder fraudeurs.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Gevaarlijk voor gebruiker

Recepten vervalsen kan ook gevaarlijk zijn voor de gebruiker zelf. "Als vervalste recepten niet worden onderschept, kan iemand veel te veel medicatie gebruiken. Dan ligt een overdosering op de loer."

Aangeraden wordt om direct aangifte te doen van valsheid in geschrifte. "Wat ook vaak gebeurt door apothekers onderling, is elkaar waarschuwen. Ze houden elkaar op de hoogte", vertelt Hippe. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd raadt aan dat apotheken ook bij hun melding maken van fraude.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau