Op World Vegan Day breekt Jacques Hermus een lans voor de slager
Op World Vegan Day roept Jacques Hermus op om je vlees te kopen bij de slager. “Ja, we moeten minder vlees eten, maar beter vlees.”
Inmiddels eet drie procent van de wereldbevolking vegan. Het aantal plantaardige producten in de supermarkt neemt toe en steeds meer Nederlanders laten dierlijke producten af en toe staan. In die wereld schreef Hermus samen met Ronald Giphart een boek over vlees. “Ik vind het heel goed als mensen plantaardig eten.”
Sterker nog: ook Hermus vindt dat we minder vlees moeten eten. Paradoxaal genoeg pleit hij voor meer slagers. Want als we dan toch vlees eten, laat het dan goed vlees zijn, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Kijk: vijftig jaar geleden hadden we 12.000 slagers. 90 procent van het vlees werd bij de slager gekocht, de rest in de supermarkt. Nu is dat volledig andersom. We kopen allemaal voorverpakte lapjes, waarbij de relatie tussen wat je eet en waar het vandaan komt volledig verdwenen is. Heel veel mensen hebben niet eens door dat het vlees van een levend dier afkomstig is.”
“Voor mij is het heel eenvoudig: op vis zit slijm, op aardappels zit klei en op vlees zit bloed. Daar moet je bewust van zijn”, zegt de auteur. “Als je bewust bent over waar je eten vandaan komt, ga je er beter over nadenken en heb je eerder oog voor dierenleed en overproductie van vlees.”
‘Mooiste beroep’
In Nederland is het aantal slagers inmiddels gedaald tot ongeveer 1700. “Ik vind het een geweldig mooi beroep, het mooiste beroep wat er is”, zegt biologisch slager Gerit Takke. “Alleen, het aantal slagers is enorm gedaald. Dat heeft te maken met de verschuiving naar de supermarkt.”
In zijn slagerij loopt een vrouw binnen. “Ik vind dit de enige plek waar het vlees niet stinkt. Het is vlees, maar het ruikt niet naar vlees.” Een jonge man zegt: “Als het niet duurder zou zijn, zou ik vaker naar de slager gaan. Hier voel ik passie voor het vak. Ik werd heel vriendelijk geholpen. In de supermarkt krijg je niet dezelfde service.”
Takke: “In de ambachtelijke slagerij kun je nog die mooie, afgesneden biefstuk krijgen en portioneert men het op ieder gewenst gewicht. Het is niet zo dat – zoals in de supermarkt – je het kant en klare pakje moet kopen en de keuze voor jouw gemaakt is. Bij ons krijg je een maatpak, in de supermarkt krijg je een confectiepak.”
Zijn vrouw was vegetariër toen hij haar leerde kennen, maar eet inmiddels vlees. “Maar we eten thuis regelmatig een vegetarische salade, geen enkel probleem. Dat vind ik ook lekker hoor.”
‘Minder vlees, maar beter vlees’
Volgens Hermus is de slager geen uitstervend ras. “95 procent van de Nederlanders eet vlees. Dus er moet geslacht worden en er moet een slager aan te pas komen om het te snijden. Het vak zal blijven bestaan, maar vakslagers hebben een moeilijke periode op dit moment.”
Hij gaat verder: “Ik denk wel dat we de bodem hebben bereikt. Vijftig jaar geleden hadden we 12.000 slagers, nu dus 1700. Dat is weinig. Maar ik zie een kleine omslag bij jongeren om weer aan de slag te gaan in slagerijen. Ze zien dat het eerzaam beroep is, het is een mooi beroep. Je bent met mooie producten bezig.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Voor zijn boek bezocht Hermus een slager in Parijs. “Hij was directeur van een groot marketingbureau in New York. Hij heeft zijn baan opgezegd, is teruggekeerd naar Parijs en is een heel klein slagerijtje begonnen, waar hij zijn vlees hakt. Er zat een klein restaurantje achter. Dat soort dingen, ambachtelijke slagers, trekt weer een beetje aan.”
Daar is Hermus blij mee. “Ja, we moeten minder vlees eten, maar beter vlees.” Vlees van de slager kost vaak wat meer. “Maar wie zegt dat vlees goedkoop moet zijn? Het zou bijna elitair klinken, maar het is het natuurlijk niet. Het lijkt nu wel een soort democratisch verworven recht om je bal gehakt te eten, maar wij produceren in Nederland véél te veel vlees.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Zeven van de tien Nederlanders vinden dat er een wet moet komen die stervenshulp mogelijk maakt voor senioren die vinden dat hun leven voltooid is….
Lees meerDe zogeheten gluurbus betrapt steeds meer autobestuurders op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. In Noord-Brabant werd dit jaar al voor zeven ton…
Lees meerHet kabinet wil opkomen voor de regio, maar Hugo de Jonge, waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland, ziet hier nog maar weinig van. ”Ik…
Lees meerDagelijks sterven acht Nederlandse mannen aan prostaatkanker. Om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man laten mannen een maand lang hun snor staan. …
Lees meerHet Rijksmuseum doet zaterdagavond niet mee aan de Museumnacht omdat Extinction Rebellion een actie in het museum heeft aangekondigd. Het Rijksmuseum meldt dat het genoodzaakt…
Lees meerPatiënten met langdurige coronaklachten kunnen zich vanaf vrijdag eindelijk aanmelden voor drie speciale longcovidpoli’s. Na jaren wachten gaan artsen in de umc’s van Rotterdam, Amsterdam en…
Lees meerHet kabinet heeft gemeenten niet betrokken bij het opstellen van de asielmaatregelen. Dat zegt waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland Hugo de Jonge. ”We…
Lees meerDe Nederlandse Politie pleit voor een verbod op het in bezit hebben en downloaden van ontwerpen voor 3D-wapens. Dat meldt landelijk projectleider Illegale Vuurwapens Richard…
Lees meerDe Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Wisconsin opgekomen in een oranje en geel veiligheidsvest. “Ten eerst wil ik…
Lees meerZijn telefoon hing nog aan de lader en de stofzuiger stond klaar voor gebruik, maar Sicco Cuperus uit Leeuwarden verdween tien jaar geleden van de…
Lees meerHogere ticketprijzen voor reizigers zijn onvermijdelijk doordat de kosten van tegenvallers bij Schiphol worden verhaald op de luchtvaartmaatschappijen, reageert KLM op de tariefsverhogingen van Schiphol….
Lees meerDe dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt…
Lees meerHet is zaterdag twintig jaar geleden dat film- en opiniemaker Theo van Gogh op klaarlichte dag werd vermoord door Mohammed B. De moord heeft de…
Lees meerDe stropdas is verdwenen uit het straatbeeld, tot grote ergernis van stijlpastoor Arno Kantelberg. Politici dragen nog wel veelvuldig een stropdas om autoriteit uit te…
Lees meerWe hebben altijd geleerd om oude kleding niet in de vuilniszak te mieteren, maar keurig naar de textielbak of kringloopwinkel te brengen. Inzamelaars raken afgedankte…
Lees meer