BBB fel tegen mogelijke extra klimaatmaatregelen: ‘Klimaatcijfers zijn als rood lampje op je dashboard’
De BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het debat over de klimaatbegroting.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaf aan dat 16 tot 24 megaton CO2-reductie gevonden moet worden voor 2030 om de klimaatdoelen te halen. De coalitiepartijen stonden achter de klimaatdoelen, maar in reactie op de oproep van het PBL stuurde BBB-leider Caroline van der Plas aan op een herbezinning.
Sophie Hermans (VVD) gaat over de klimaatportefeuille en heeft de doelen heilig verklaard, gaf ze eerder aan in Sven op 1. Vermeer benadrukt nogmaals tegen mogelijke extra klimaatmaatregelen te zijn. "De klimaatcijfers zijn als een rood lampje op je dashboard. Je moet dan geen extra gas geven, maar naar de kant gaan en kijken wat er aan de hand is."
'No way'
Met een fors hogere CO2-heffing moeten de klimaatdoelen alsnog haalbaar zijn, maar dat gaat ten koste van de Nederlandse economie en de portemonnee van veel Nederlanders. Vermeer ziet het er daarom ook niet van komen.
Een voorbeeld daarvan is de vleestaks, die 2,7 megaton zou opleveren. "No way", aldus Vermeer, die ook geen voorstander is van rekeningrijden, wat 3,2 tot 4,6 megaton zou opleveren. Over het halveren van de veestapel, wat 4,9 megaton op kan leveren, is hij echt fors tegenstander. "Vergeet dat helemaal."
Extra kerncentrales
Het sluiten van Tata Steel zou Nederland 7,6 megaton opleveren, maar als dat gebeurt, "help je het verdienvermogen van Nederland naar de knoppen". Daarom onderstreept Vermeer het belang van eerst op de rem trappen en gaan onderzoeken wat de beste vervolgstappen zijn. "Anders neem je een hap uit je economie."
Wat in de plannen niet verwerkt is, is de inzet van extra kerncentrales, zegt Vermeer. "Die staan op nul omdat de vergunning nog niet aangevraagd is. Als dat gebeurt, ga je in ieder geval een heel eind de goede kant op."
Gaat debat door?
Maandag vindt het debat plaats over het belastingplan, waar de klimaatbegroting ook in wordt meegenomen. De vraag is alleen met wie dat gaat gebeuren, na het opstappen van de staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC). Vermeer vindt het belangrijk dat het debat alsnog doorgaat. "Want de week daarop hebben we een plenair debat over het belastingplan."