Nabestaanden van Patrick van Dillenburg zitten 22 jaar na verdwijning nog altijd met vragen: ‘Waar is zijn lichaam?’
Patrick van Dillenbrug uit Amsterdam liep op 2 januari 2002 zijn huis uit, maar vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van hem. Zijn vriendin gaf hem op als vermist. De zaak rondom Van Dillenburg kreeg landelijke aandacht door gruwelijke details; hij zou in een shredder zijn gegooid en over een bollenveld zijn uitgestrooid. Maar waar zijn lichaam is, blijft gissen.
Martine Sinkeldam was de vriendin van Van Dillenburg die hem opgaf als 'vermist'. Al snel werd duidelijk dat de Amsterdammer actief was in het drugscircuit. Onderzoek leidde uiteindelijk tot de inzet van een undercoveragent waaraan verdachte Ad K. vertelde dat Van Dillenburg was doodgeschoten en door een shredder was gehaald. De lichaamsresten werden vervolgens over een bloembollenveld gestrooid. In de rechtszaal zei K. dat dit verhaal 'een broodje aap' was. Daar ging de rechter niet in mee. Ondanks dat er nooit een lichaam werd gevonden, werd K. veroordeeld voor doodslag en het wegmaken van zijn lichaam van Van Dillenburg.
Patrick van Dillenburg
"Ik geloof niet dat het een broodje aap is", reageert Sinkeldam in de podcast van Het Misdaadbureau van WNL op NPO 1. "Het is schandalig dat je dit met een lichaam kunt doen. Je hebt de persoon al vermoord en dan doe je dit." Sinkeldam hoop nog altijd dat iemand gaat praten, want weten wat er met het lichaam van haar partner is gebeurd, zou helpen in het verwerkingsproces. "Het blijft heel onwerkelijk en het blijft me achtervolgen. Het is de vader van mijn kind en Patrick is een heel grote liefde geweest."
Luister de podcast:
Vermissingszaken waarbij het lichaam nooit wordt gevonden, maar waarbij er wel een verdachte wordt veroordeeld, komen niet vaak voor in Nederland. "Je moet eerst aannemelijk maken dat de verdachte er iets mee te maken heeft gehad", vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. "De zaak rondom de verdwenen hobbyfotograaf Henk Peters is hierin waarschijnlijk de bekendste. Hij verdween in 2009 en zijn lichaam is nooit teruggevonden maar toch is er iemand veroordeeld. De dader had in dit geval veel dwaalsporen opgezet, maar toch werden er bloedsporen in de auto van de verdachte gevonden."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Maar lastig blijven dit soort zaken wel, zegt Miranda van Turennout, Officier van Justitie. "Als er geen lichaam is, dan is je startpunt een vermissing en er kan natuurlijk van alles aan de hand zijn waarom iemand verdwijnt. Je hebt het in de eerste plaats niet direct over moord."