Kamala Harris besluiteloos in final speech: ‘Ze hinkt op twee gedachten’
Presidentskandidaat Kamala Harris gaf een week voor de Amerikaanse verkiezingen haar final speech. Dat deed ze in hetzelfde park waar Donald Trump zijn beruchte Capitooltoespraak hield in januari 2021. "Ze hinkt op twee gedachten", ziet Amerikanist Diederik Brink. "De ene is het gevaar van Trump, de negatieve boodschap. De andere boodschap is een positief verhaal met waar ze voor staat."
Ook in haar final speech werd Trump veelvuldig genoemd. "Donald Trump is de persoon die vier jaar geleden op deze plek stond en een gewapend peloton naar de Amerikaanse hoofdstad stuurde, om de wil van de mensen in een vrije en eerlijke verkiezing te overstemmen", zei Harris.
Harris richt zich op conservatieve stemmers
"Ze maakt hier duidelijk waarom Trump geen president moet worden", zegt Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat sloeg niet aan toen Joe Biden dat deed, maar zij richt zich vooral op conservatieve stemmers in buitenwijken die niet geneigd zijn om op een Democraat te stemmen, maar voor wie Trump net te risicovol, ordinair en gewelddadig is."
Wat Harris volgens Brink hoopt is dat, door de Capitoolbestorming in herinnering te brengen, deze groep conservatieve twijfelende kiezers op haar zal stemmen. "Niet op inhoud, maar dat ze voor één keer over hun hart strijken en op een Democraat stemmen. Daar is de boodschap voor bedoeld."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Geen eenheid in publiek
In het publiek ontstond geen eenheid, omdat Harris geen contact zocht met de mensen, zegt podcastmaker van De Amerikaanse Aanpak Nienke de Bruijn, die de speech nauwlettend volgde. "Ze was in haar zone. Soms ging een deel haar voornaam chanten, een ander deel riep 'USA'. Het liep door elkaar, waardoor het afzwakte."
Brink ziet dat patriotisme de overhand viert in aanloop naar de verkiezingsclimax. "Lange tijd waren termen als 'freedom' en 'USA' door de Republikeinen gekaapt. Je ziet dat de Democraten die nu terugpakken, daarom hebben ze hierop ingezet."
Het valt de Amerikanist op dat continu de negatieve boodschap aan het adres van Trump wordt herhaald. "Zelfs als Trump niet op het podium staat, gaat het nog steeds over hem. "
Is verhaal Harris voldoende?
Brink begrijpt dat Harris kort de tijd had om haar verhaal duidelijk te maken, na het terugtrekken van president Biden in juli als kandidaat voor de volgende verkiezingen. Hij twijfelt of Harris zelf voldoende verhaal heeft en het daarom op Trump gooit. "Je bent als vicepresident altijd de nummer twee. In korte tijd moest ze laten zien waar ze voor staat. Het is de vraag of ze voldoende tijd heeft gehad om belangrijke verkiezingsthema's haar eigen te maken."
De vraag is of deze tactiek Harris goed doet, stelt de Amerikanist. "Willen mensen het stemhokje binnenlopen om te zeggen: ik zie Trump als gevaar en Harris als de oplossing, of wil je dat mensen stemmen met hoop voor de toekomst?"
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.
De verwachting van de speech was dat Harris haar eigen verhaal zou houden. Podcastmaker De Bruijn denkt dat ze zoekende is wat werkt of niet, doelend op de terugkerende focus op tegenstander Trump. "In de peilingen komen ze steeds dichter bij elkaar. De Republikeinen praten al over een landslide win, ofwel een ruime overwinning. "Ze zitten er met veel vertrouwen in, terwijl de Democraten zoekende zijn. Zorg dat je je boodschap eigen maakt."