Helft Nederlanders verwacht moeite met betalen woonlasten: ‘Mensen hebben geen buffer’
Bijna de helft van de woningeigenaren vreest de komende twaalf maanden moeite te hebben met het betalen van de woonlasten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). "Als je inzoomt op de cijfers, verwacht een groep van 115.000 mensen écht grote problemen", zegt financieel journalist van het FD Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
45 procent van de woningeigenaren geeft aan dat ze verwachten moeite te krijgen met hypotheekkosten, energiekosten, verzekeringen en woningonderhoud. Slechts 52 procent verwacht helemaal geen problemen te krijgen met het betalen van de woonlasten.
Een grote groep in Nederland is gevoelig voor grote uitgaven, ze hebben weinig spaargeld. "Het Nibud zegt dat je 1,1 procent van je WOZ-waarde van je huis als buffer moet hebben. Bij een huis van drie ton moet je dan 3000 euro achter de hand hebben. Veel mensen hebben dat niet. Als iets misgaat, zijn ze kwetsbaar", zegt Dohmen.
'Schade kan snel oplopen'
Deze zorgen komen in een tijd dat het economische gezien relatief goed gaat, zegt de journalist. "We hebben een lage werkloosheid van 3,5 procent. Alleen zit er een structurele kwetsbaarheid onder Nederlanders, omdat wij een zeer hoge hypotheekschuld hebben. Op een fundamenteel niveau zijn wij kwetsbaar. Als we in een recessie terechtkomen, kan de schade snel oplopen."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Het verliezen van een baan, een echtscheiding, of andere (onverwachte) grote uitgaven zorgen er ook voor dat deze groep minder vlees op de botten heeft. "Als er een tik komt of je moet verduurzamen, heb je daar geen geld voor."
Betalingsachterstand stabiliseert
Uit cijfers van de Bureau Krediet Registratie blijkt alleen dat het aantal mensen dat in de problemen komt door betalingsachterstanden stabiliseert. Eind september 2024 hadden ruim 7,3 miljoen Nederlanders een lening afgesloten om rond te kunnen komen, tegenover ruim 9 miljoen huishoudens in 2019.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.
De afname van 65,7 naar 50,9 procent geeft ademruimte, maar Dohmen waarschuwt scherp te blijven. "Je moet in je achterhoofd houden dat als je langs alleen maar groene stoplichten rijdt en eentje springt op oranje, de zaak kan stokken. Het is een waarschuwing, ook voor banken en betrokken partijen. Wees er op tijd bij om mensen te helpen."