Gemeenten luiden noodklok om invoeren grenscontroles: ‘Geen doeltreffende oplossing’
Gemeenten in Oost-Nederland die grenzen aan Duitsland maken zich grote zorgen over de grenscontroles die het kabinet vanaf november wil invoeren. Ze vrezen dat regionale bewoners in lange files belanden en dat de controles mensenhandelaren in de kaart spelen, schrijft het AD.
In de asieldeal van de coalitiepartijen, die na lange nachtelijke onderhandelingen vorige week tot stand kwam, staat dat er vanaf eind november grenscontroles worden ingevoerd. Mensen die in een ander land dan Nederland al asiel hebben aangevraagd, de zogeheten irreguliere migranten, worden door de maatregel direct teruggestuurd naar Duitsland of België.
‘Meer een politieke reactie’
Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk en vicevoorzitter van de vereniging van Europese grensregio’s, de AEBR, luidt de noodklok. Hij is bang dat “iets waarvan we tientallen jaren geleden bewust afstand van hebben genomen weer terugkomt”. De vereniging noemt de controles meer een politieke reactie dan een doeltreffende oplossing. “Mensen die de grens over willen, vinden daar echt wel iets op.” Hij stelt dat met dit beleid zelfs mensenhandelaren in de kaart worden gespeeld.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De AEBR nam direct na de asieldeal unaniem een resolutie aan waarin grensregio’s oproepen dat “Europese landen terughoudend moeten zijn met grenscontroles, omdat ze bewoners van grensgebieden opzadelen met vertragingen, economische schade en aantasting van de sociale cohesie”, staat in het AD. Veel inwoners werken over de grens en zijn door de maatregelen de dupe.
Grenscontroles vooral symbolisch
Volgens financieel journalist van het FD Jean Dohmen hebben de grenscontroles vooral een “hoog symbolisch gehalte om te laten zien dat je Nederland niet zomaar binnenkomt”. Als je Nederland binnen wil komen, kan dat op duizenden plekken langs de Belgische en Duitse grens. “Wie in de rij staan, zijn bewoners van de regio. Ik weet niet of ze in de gaten gaan houden of er lange files ontstaan.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.
De gevolgen voor de Nederlandse economie kan groot zijn, zegt hij. “Op het moment dat je de grens echt afsluit en elke vrachtwagen controleert, dan is tijd geld. In Europa hebben ze een heel zorgvuldig systeem, genaamd just-in-time-delivery. Dat is één van de sterke kanten van de Europese Unie. Veel goederen zijn precies op het juiste moment op de juiste plek, zodat de productie doorgaat. Als je dat verstoort, creëer je een economisch probleem. Dat kan niet de bedoeling zijn van beleidsmakers.”
Lees ook:
Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…
Lees meerIn een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…
Lees meerHeel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…
Lees meerPolitiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…
Lees meerAngela Merkel. Zestien jaar lang stond ze als bondskanselier niet alleen aan de Duitse top, maar was ze ook nog eens de machtigste vrouw ter…
Lees meerRegelmatig protesteren ambtenaren en sympathisanten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege het Israël-beleid en er verschijnen regelmatig brandbrieven over klimaatbeleid en asielmaatregelen. Er is…
Lees meerInwoners van Toldijk hebben dit jaar alles op alles gezet om een beslissing van de gemeente en Defensie niet door te laten gaan. Laatstgenoemde wilde…
Lees meerHet kabinet kan vanmiddag tijdens het debat over de bezuinigingen op het onderwijs forse kritiek uit alle hoeken verwachten. De oppositie is faliekant tegen het…
Lees meerDe Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron maken naar verwachting vandaag bekend dat een bestand wordt gesloten tussen Israël en Hezbollah….
Lees meerSteeds meer onschuldige inwoners en ondernemers in Rotterdam krijgen een explosief aan hun deur, stelt ombudsman Marianne van den Anker. De gevolgen zijn groot. De…
Lees meerDe zaak die tegen Donald Trump liep vanwege het niet erkennen van zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden in 2020 wordt geschrapt. De vervolging wordt gestaakt omdat…
Lees meerLotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerDe Nederlandse krijgsmacht krijgt dit jaar de Carnegie Wateler Vredesprijs, die sinds 1931 wordt uitgereikt. Volgens de jury ontvangen de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht, de…
Lees meerRotterdam kent zo’n 5000 mensen die noodgedwongen bij een ander op de bank bivakkeren doordat ze geen betaalbaar huis kunnen krijgen. Ombudsman Marianne van den…
Lees meer