Gemeenten luiden noodklok om invoeren grenscontroles: ‘Geen doeltreffende oplossing’
Gemeenten in Oost-Nederland die grenzen aan Duitsland maken zich grote zorgen over de grenscontroles die het kabinet vanaf november wil invoeren. Ze vrezen dat regionale bewoners in lange files belanden en dat de controles mensenhandelaren in de kaart spelen, schrijft het AD.
In de asieldeal van de coalitiepartijen, die na lange nachtelijke onderhandelingen vorige week tot stand kwam, staat dat er vanaf eind november grenscontroles worden ingevoerd. Mensen die in een ander land dan Nederland al asiel hebben aangevraagd, de zogeheten irreguliere migranten, worden door de maatregel direct teruggestuurd naar Duitsland of België.
'Meer een politieke reactie'
Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk en vicevoorzitter van de vereniging van Europese grensregio's, de AEBR, luidt de noodklok. Hij is bang dat "iets waarvan we tientallen jaren geleden bewust afstand van hebben genomen weer terugkomt". De vereniging noemt de controles meer een politieke reactie dan een doeltreffende oplossing. "Mensen die de grens over willen, vinden daar echt wel iets op." Hij stelt dat met dit beleid zelfs mensenhandelaren in de kaart worden gespeeld.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De AEBR nam direct na de asieldeal unaniem een resolutie aan waarin grensregio's oproepen dat "Europese landen terughoudend moeten zijn met grenscontroles, omdat ze bewoners van grensgebieden opzadelen met vertragingen, economische schade en aantasting van de sociale cohesie", staat in het AD. Veel inwoners werken over de grens en zijn door de maatregelen de dupe.
Grenscontroles vooral symbolisch
Volgens financieel journalist van het FD Jean Dohmen hebben de grenscontroles vooral een "hoog symbolisch gehalte om te laten zien dat je Nederland niet zomaar binnenkomt". Als je Nederland binnen wil komen, kan dat op duizenden plekken langs de Belgische en Duitse grens. "Wie in de rij staan, zijn bewoners van de regio. Ik weet niet of ze in de gaten gaan houden of er lange files ontstaan."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.
De gevolgen voor de Nederlandse economie kan groot zijn, zegt hij. "Op het moment dat je de grens echt afsluit en elke vrachtwagen controleert, dan is tijd geld. In Europa hebben ze een heel zorgvuldig systeem, genaamd just-in-time-delivery. Dat is één van de sterke kanten van de Europese Unie. Veel goederen zijn precies op het juiste moment op de juiste plek, zodat de productie doorgaat. Als je dat verstoort, creëer je een economisch probleem. Dat kan niet de bedoeling zijn van beleidsmakers."