Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

China gaat steeds verder in steun aan Rusland: ‘Moeten beseffen: dit is een strijd om macht in de wereld’

Peter Visser

Maak je meer zorgen over de rol van China in de oorlog in Oekraïne. Die oproep doet journalist Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Op de achtergrond groeit namelijk de steun van de Chinese dictator Xi Jinping voor zijn Russische evenknie Vladimir Poetin. "Wij moeten ons beseffen dat dit een strijd om de macht is in de wereld."

In de oorlog in Oekraïne krijgt Rusland de beschikking over drieduizend militairen uit Noord-Korea. Er zijn minstens 1500 Noord-Koreanen in Rusland aangekomen, bevestigde defensieminister Ruben Brekelmans vrijdag. Het gaat met name om speciale eenheden die naar verwachting in eerste instantie zullen worden ingezet in de Russische grensregio Koersk.

Moskou en Pyongyang tekenden deze zomer een alomvattend strategisch partnerschap. De Russische president Poetin vindt een eventuele inzet van Noord-Koreaanse troepen een zaak van Moskou, liet hij eerder deze week weten. Hoewel de soldaten dus uit Noord-Korea komen, trekt China daar op de achtergrond aan de touwtjes, zegt Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.

"Je denkt misschien: 'Wat stellen drieduizend soldaten voor?' Maar het is zorgwekkend dat Noord-Korea, een vazalstaat van China, zijn soldaten stuurt", zegt Albrecht. "Deze soldaten uit Noord-Korea wijzen erop dat China duidelijk aan het testen is wat er gebeurt als je soldaten over de wereld stuurt."

Hoewel China Rusland direct steunt met wapenleveranties, zijn het dus geen Chinese soldaten die voet in Oekraïne zetten. "Maar het is overduidelijk dat de Noord-Koreanen dit niet zouden doen als ze niet gevraagd zouden zijn door Peking", zegt Albrecht. "Misschien is het zelfs wel gebeurd op initiatief van Peking."

'Strijd om macht in de wereld'

De komst van Noord-Koreanen in Oekraïne baart defensieminister Ruben Brekelmans "grote zorgen". Het Westen kan dit niet accepteren en moet volgens de bewindsman met een "passend antwoord" komen. "Dit is een duidelijke escalatie", zei hij. Albrecht is het met hem eens. "We denken dat we één of andere onduidelijke oorlog aan het uitvechten zijn aan onze oostgrens, maar als China gaat intreden wordt het natuurlijk een andere zaak."

Hij gaat verder: "Mijn zorg is dat wij ons niet lijken te beseffen dat het in Oekraïne voor Europa wel degelijk erop of eronder is. Als we gezien worden als verliezers en Poetin als winnaar, zullen landen als India en Brazilië gaan kiezen voor de sterke mannen in Peking en Moskou en niet voor de democratieën in Europa. Daar gaan wij het op z'n minst economisch heel zwaar mee krijgen."

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De machtsverhoudingen dreigen dus drastisch te verschuiven. "Je moet begrijpen dat we te maken hebben met een tegenstander die wellicht sterker gaat worden dan wij zelf zijn. Er staat dus iets op het spel bij het conflict in Oekraïne. Wij moeten ons beseffen dat dit wel degelijk een strijd om de macht is in de wereld", benadrukt Albrecht.

Daarom pleit hij voor extra steun aan Oekraïne. "Our ass is on the line, zoals de Amerikanen het zeggen. Wat er gebeurt in Oekraïne, zal direct terugslaan op onze welvaart en veiligheid."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau