main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Apothekersassistenten voeren actie bij het ministerie van Volksgezondheid om een betere CAO te eisen.
Stand van Nederland - 26 oktober 2024 — 15:09

IMF-bestuurder maant tot voorzichtigheid met lonen in Nederland

De Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Paul Hilbers waarschuwt voor de mogelijkheid van een te sterke loonstijging in Nederland. Volgens hem moeten vakbonden en werkgevers zich bij loononderhandelingen realiseren dat als ze een te hoge loonstijging afspreken, dit in geen van beider belang is.

In lijn met wat president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot onlangs al aangaf, vindt Hilbers de looneis van 7 procent die vakbond FNV heeft aangekondigd voor volgend jaar “vrij fors”. De inflatie is immers behoorlijk afgenomen en is bij lange na niet meer zo hoog als net na de Russische inval in Oekraïne.

De IMF-bestuurder vindt de situatie reden om alert te blijven, laat hij weten in gesprek met het ANP. Want als de loongroei te hoog uitpakt, dreigt er weer een nieuwe reeks prijsverhogingen en wordt het leven voor iedereen duurder. Niemand zou daar baat bij hebben, stelt hij.

“De werkgever heeft daar geen belang bij, omdat die dan meer kosten moet maken. Maar ook de werknemer heeft uiteindelijk geen belang bij een loonsverhoging die zo hoog is dat zijn werkgever als het ware automatisch wordt gedwongen tot prijsverhogingen om de hogere loonkosten te compenseren.”

Hilbers vervolgt: “Als je een loonsverhoging krijgt waarvan de verhoging alleen maar weglekt in de vorm van hogere inflatie, betekent dit eigenlijk dat je er weinig aan overhoudt.”

Geen loon-prijsspiraal

Momenteel ziet Hilbers nog geen loon-prijsspiraal, een fenomeen waarbij de loongroei de inflatie aanjaagt. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs wel een recordstijging voor de Nederlandse cao-lonen, van gemiddeld 6,8 procent. Het statistiekbureau merkte ook dat sommige diensten in prijs waren gestegen nadat in die sector de lonen sterk waren verhoogd.

Dat laatste is in de ogen van Hilbers nog niet direct reden tot zorg, zegt hij. “Een loon-prijsspiraal is echt iets wat gewoon vanzelf doorloopt. Het versterkt zichzelf. Dat zien we nog niet terug in de data.”

Wat voor loonsverhoging dan wel acceptabel is in het grotere economische plaatje, is volgens de IMF-bestuurder niet in een antwoord te vatten. “Er zijn sectoren waar het heel goed gaat. Daar is meer financiële ruimte en kan je werknemers laten meedelen in die goede gang van zaken”, geeft hij aan. “Maar je hebt ook sectoren waar het slecht gaat en daar moet je opletten. Voor je het weet komen bedrijven daar in moeilijkheden.”

Lees ook:

Hebben werkgevers gelijk om loonstijgingen te beperken? ‘Geen dramatische situatie, maar een waarschuwing’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-leider Caroline van der Plas bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. En met de volgende prominente gasten:

  • BBB-leider Caroline van der Plas over de asieldeal;
  • Hoogleraar Marcel Levi en arts-onderzoeker Shirin Ibrahim over opmerkelijke wetenschappelijke ontwikkelingen;
  • Amerikanist Koen Petersen over de spannende race naar het Witte Huis;
  • En TenneT-topvrouw Manon van Beek over de miljardeninvesteringen om het stroomnet te versterken.

Kijk zondag om 10.00 uur naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Zondag 10.00 uur
Kabinet ziet af van voorgenomen ‘asielbeslisstop’ van twee jaar

Het kabinet laat zijn plan varen om een ‘asielbeslisstop’ voor twee jaar in te voeren. Asielminister Marjolein Faber laat het bij het voorstel van haar…

Lees meer

Nederland berispt Noord-Korea om soldaten naar Oekraïne-front

Nederland roept de vertegenwoordiger van Noord-Korea op het matje om die aan te spreken op het sturen van Noord-Koreaanse militairen naar het front in Oekraïne….

Lees meer

Zwangere Sumanta Bansi (22) verdween plots van de aarde: ‘We wilden haar vinden, voor de nabestaanden’

De 22-jarige Sumanta Bansi verdween in 2018 plotseling. Haar moeder, die in Suriname woonde, sloeg alarm toen ze haar dochter niet kon bereiken. Officier van…

Lees meer

Erg drukke spits door vakantieverkeer

De spits is vrijdagmiddag “heel druk”, meldt de ANWB. Op het drukste moment, rond 16.30 uur, stond er 840 kilometer file. Rond 17.50 uur was…

Lees meer

Bert Huisjes verlaat WNL

Bert Huisjes heeft besloten te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. De Raad van Toezicht van WNL betreurt het vertrek, maar heeft zijn ontslag aanvaard….

Lees meer

Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel

Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles en de spreidingswet gaat…

Lees meer

Partij voor Zeeland verdubbelt zetels met komst opgestapte BBB’ers

De twee provinciale politici die onlangs uit de BBB-fractie in Zeeland stapten, hebben zich aangesloten bij de Partij voor Zeeland. Die fractie verdubbelt daardoor in…

Lees meer

NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer