main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
25 oktober 2024 — 14:41

Partij voor Zeeland verdubbelt zetels met komst opgestapte BBB’ers

De twee provinciale politici die onlangs uit de BBB-fractie in Zeeland stapten, hebben zich aangesloten bij de Partij voor Zeeland. Die fractie verdubbelt daardoor in de Provinciale Staten van twee naar vier zetels. De Statenleden Mascha Boone en Jody Vermeulen verlieten de BBB uit onvrede over de koers van de partij.

“De BBB is de BBB niet meer”, zei Boone vorige week. “De belangen van de boeren staan niet meer voorop.” Aanleiding voor de breuk was de discussie binnen de BBB-fractie over het draaien van de start-en-landingsbaan van Vliegveld Midden-Zeeland, waarvoor landbouwgrond moet verdwijnen. Zes BBB’ers stemden voor het plan, de andere drie – onder wie Boone en Vermeulen – waren tegen. Volgens de twee opgestapte politici loopt de BBB te veel achter de rest van de coalitie aan.

BBB nog steeds de grootste in de Zeeland

De BBB behaalde vorig jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen negen van de 39 zetels in Zeeland en werd daarmee met afstand de grootste partij. De BBB vormt in de kustprovincie een coalitie met SGP, CDA en VVD. Ook na het vertrek van Boone en Vermeulen is BBB nog steeds de grootste in Zeeland.

Volgens voorzitter Marien Weststrate van Partij voor Zeeland werd hij gebeld door Boone en Vermeulen, met het verzoek om te kijken of samenwerking mogelijk zou zijn. “We hebben toen met het bestuur en de fractie met hen gesproken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat we redelijk op één lijn zitten en dus gaan we het proberen.”

Volgens Weststrate probeerden ook JA21, PVV en PvdA-GroenLinks om de twee ex-BBB’ers binnen te halen. “Maar het bekende spreekwoord kwam toen de hoek om: waar twee of in dit geval zelfs drie honden vechten om één been, gaat de derde ermee heen.”

Meer zetelrovers

Ook in Noord-Brabant, Overijssel en Limburg kromp de fractie van BBB al omdat Statenleden opstapten. In Groningen viel de coalitie, omdat de ChristenUnie het vertrouwen in coalitiepartner BBB opzegde.

Lees ook:

Cynische reacties op BBB-plan om geur van mest tot zintuigelijk erfgoed te maken

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Bert Huisjes verlaat WNL

Bert Huisjes heeft besloten te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. De Raad van Toezicht van WNL betreurt het vertrek, maar heeft zijn ontslag aanvaard….

Lees meer

Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel

Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles en de spreidingswet gaat…

Lees meer

NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer