Dramatisering van de geschiedenis heeft een keerzijde: ‘Mensen denken dat het echt zo was’
Groenlo verandert dit weekend weer in het historische Grol, waar in 1627 de belegering van Grol plaatsvond door de Spaanse troepen. Acteurs over de hele wereld komen naar het dorp om de slag na te spelen. "Het moment dat het weer gaat over geschiedenis en dat mensen het gesprek er weer over hebben, vind ik belangrijk", zegt historicus Astrid Sy.
Tijdens het Beleg van Groenlo in 1627 belegerde prins Frederik Hendrik van Oranje de door de Spanjaarden bezette veste Grol, zoals Groenlo in de regio werd genoemd. "Het is de grootste re-enactment dat wordt nagespeeld uit de Tachtigjarige Oorlog. Mensen komen overal vandaan", vertelt organisator en deelnemer Marilène Houwer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Eens in de twee jaar wordt de slag nagespeeld.
"Ik denk dat er verschillende manieren zijn waarop je de geschiedenis levend houdt", vertelt Sy. "De re-enactment doet me denken aan de basisschool. Dan ging je twee dagen of een week als Ot en Sien naar school met kapjes en leerde je ouderwets schrijven."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!
Dramatisering van de geschiedenis
Ook veel films en series gebruiken historische gebeurtenissen als inspiratie, zoals Het Bombardement, De Joodse Raad en Michiel de Ruyter. Toch zijn deze verhalen in veel gevallen gedramatiseerd of juist geromantiseerd. Feit en fictie worden als het ware door elkaar heen verweven.
Volgens Sy is het goed dat makers de vrijheid krijgen om dat te doen, maar "dat gezegd hebbende, moet je wel oppassen, zeker met films of boeken die gaan over de Tweede Wereldoorlog of onderwerpen die doorwerken naar het nu, dat mensen denken dat het toen echt zo was".
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier terug op NPO Start!
"Ik denk dat de vraag is in hoeverre dat belangrijk is. Het moment dat het weer gaat over geschiedenis en dat mensen het gesprek er weer over hebben, vind ik belangrijk", zegt Sy. "Dan moet je als historicus misschien even proberen om je mond dicht te houden en te bedenken: wat kan ik aanbieden waardoor mensen zich hierna erin gaan verdiepen?"