main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 23 oktober 2024 — 13:29

Dementie heeft ook een humorgehalte, vindt acteur Martin van Waardenberg: ‘Verdrietig zijn doe je maar in de auto’

De humor inzien van dementie. Dat is wat acteur en scenarist Martin van Waardenberg deed toen zijn moeder dement werd. ”Het klinkt gek, maar ik heb ontzettend met haar gelachen. Ik duwde haar in haar rolstoeltje van een hellinkje af. Daar zat een hoog humorgehalte in”, vertelt de Rotterdammer in WNL In de Kantine, waar hij samen met zijn dochter én collega Floortje aanschoof.

Martin van Waardenberg zit allesbehalve stil. Zijn film Ome Cor draait in bioscopen door het hele land en De Terugreis (winnaar van drie Gouden Kalveren) is de Nederlandse inzending voor de Oscars. De bioscoophit vertelt het verhaal van de Rotterdamse, nukkige Jaap die al bijna vijftig jaar samen is met Maartje. Zij lijdt aan alzheimer, hij begrijpt daar niets van. Op een reis naar Spanje komen ze nader tot elkaar.

”Jaap denkt in eerste instantie dat Maartje zo doet om hem te zieken. Hij kan die verandering niet aan. Gaandeweg de film komt hij erachter dat hij wel zal moeten. Het leven wordt nooit meer zoals het was”, aldus Martin.

De film kon rekenen op lovende recensies. Ook van dochter Floortje. ”De grappenmaker is in deze film nauwelijks aanwezig. Dat is verassend om te zien. Mijn vader was écht, geen typetje, maar een echte man.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Schudden in een wagentje

Martin verloor zijn moeder aan dementie. Naar eigen zeggen was ze echt van het padje. ”Ze zat in een tehuis in Heusden en ik ging wekelijks naar haar toe. Toen ze in een rolstoel kwam, reed ik rond met haar. Dat was heel komisch. Dan zat ze helemaal te schudden in zo’n wagentje. Ze wist niet meer wie ik was, dus ze noemde me Kees. Kan mij het nou schelen, dacht ik, dan ben ik nu Kees.”

Vond Martin het niet moeilijk dat zijn eigen moeder hem niet meer herkende? ”Ik doe niet zo aan moeilijk. Het gebeurt geleidelijk aan. Dan ben ik er voor haar. Dan moet je gewoon effe voor haar zorgen. Wat je er moeilijk aan vindt, moet je opzij zetten. Dat doe je op de terugweg in de auto. Dan wordt het wel verdrietig, maar niet waar ze bij is. Op dat moment moet je leuk zijn en ijs bestellen. Dat zat ik met een lange lepel in haar mummelmondje te voeren. Ze kon daar echt van genieten, dat vond ik echt leuk.”

De Terugreis kan zomaar een nominatie voor een Oscar krijgen. ”Maar die kans is nihil. Er zijn zoveel landen die een film inzenden. Daar blijven er uiteindelijk vijf van over.”

‘Floortje is meesterlijk’

Momenteel zijn Martin en Floortje samen te zien in Opa Cor, het vervolg op Ome Cor. Martin: ”Floortje heeft een paar moeilijke en emotionele scenes, waarin ze echt verdrietig moet zijn. Dan moet je als actrice aan de bak. Maak je alleen vochtige ogen of komt er een echte traan? Je kunt het overdrijven, maar dat moet je ook weer niet doen, dan word je een huilebalk, zoals je bij Meryl Streep vaak ziet. Bij Floortje zit het allemaal op het randje en dat is meesterlijk.”

Is het lastig om met je vader samen te werken? Floortje: ”We doen het gewoon. Hij is kritisch op mij, maar ik ook op hem. Niet zozeer op zijn acteren, maar tijdens de viewing zei ik wel: dit is te lang, kan dat niet korter?”

Matthijs van Nieuwkerk

In Opa Cor wordt een blik BN’ers opengetrokken. Zo hebben Matthijs van Nieuwkerk, Gordon, Rob Kemps, Jochem Myer en Johan Derksen een gastrolletje. ”Je hoeft ze maar te bellen en ze zeggen ja”, vertelt Martin. ”Het heeft er denk ik mee te maken dat er een goed doel hangt aan de film. Een deel van de opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis. Ome Cor heeft 120.000 euro opgebracht, dus men is sowieso blij met een vervolg. De BN’ers acteren allemaal harstikke goed. Dat viel me enorm mee.”

Lees ook:

Patrick was ruim 20 jaar drugsverslaafd en dakloos: ‘Een boek vol ellende’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot…

Lees meer

Jongeren opgepakt om ernstige mishandeling 14-jarige in Oss

Een 14-jarige jongen uit Oss is ernstig mishandeld door vier minderjarigen, meldt de politie donderdag. De jongens van 13 tot 15 jaar, afkomstig uit de…

Lees meer

Komend weekend ‘bijzonder zacht en weer voor een boswandeling’

Het is de komende dagen bijzonder zacht herfstweer, meldt Weeronline. De temperatuur stijgt op zaterdag naar 16 graden in het noorden, 18 graden in het…

Lees meer

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal,…

Lees meer

Apotheekmedewerkers gaan staken: veel apotheken op 12 november dicht

Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook…

Lees meer

Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

De klimaatdoelen van het kabinet blijven overeind, zegt minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) in het radioprogramma Sven op 1. Daarmee reageert ze op…

Lees meer

PVV en NSC vinden uitweg uit ruzie: noodwet van tafel

De asielnoodwet waarmee het parlement buitenspel zou worden gezet, lijkt van tafel. PVV en NSC zijn het hierover eens geworden. Er wordt op dit moment…

Lees meer