Bedrijfsleven en universiteiten spreken zich fel uit tegen miljardenbezuiniging op onderwijs: ‘Dit kost je geld’
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bedrijfsleven en universiteiten spreken zich fel uit tegen miljardenbezuiniging op onderwijs: ‘Dit kost je geld’

Rick Hartkamp

Het kabinet gaat één miljard bezuinigen op hoger onderwijs. Het bedrijfsleven en universiteiten trekken in een brandbrief gezamenlijk aan de bel. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen is bang dat Nederland verder achterop raakt, omdat de bezuiniging innovatie en het toekomstige verdienvermogen aantast. "Amerika is inmiddels 30 procent rijker dan Europa. Dat heeft alles te maken met nieuwe techbedrijven."

Thijssen ondertekende ook de brandbrief. "Omdat we vergrijzen, moeten we met steeds minder mensen onze welvaart verzorgen. De arbeidsproductiviteit moet omhoog. De motor daaronder is onderwijs en onderzoek. Je bezuinigt nu dus op de toekomst van ons land."

'Schrap de bezuinigingen'

"Ik ben met de sector aan het praten hoe we verstandige keuzes kunnen maken", zei minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins (NSC) eerder tegen de NOS.

Volgens voorzitter van de Universiteiten van Nederland Caspar van den Berg (voormalig VVD-senator) is de enige verstandige keuze het schrappen van de bezuinigingen. "In deze sector weten we dat elke geïnvesteerde euro op lange termijn tweeënhalve euro opbrengt voor de schatkist. Deze bezuiniging kost je geld."

Universiteiten van Nederland kwam eerder in een persbericht uit op het bedrag van één miljard euro door onder meer de geplande kortingen op wetenschapsbeurzen, de langstudeerboete en internationale studenten.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Kabinet Rutte-IV investeerde flink in het hoger onderwijs, om reparatiewerkzaamheden uit te voeren van de afgelopen jaren. "Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken. Medicijnontwikkeling, technologische doorbraken, noem maar op. Die investering wil het kabinet nu terugdraaien. Je kort nu op de innovatieve banen van de toekomst", zegt Van den Berg, medeondertekenaar van de brandbrief.

Jetten pleit voor Kamerdebat

D66-fractievoorzitter Rob Jetten verzet zich ook fel tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs. Hij vraagt naar aanleiding van de brandbrief een Kamerdebat aan. "Hoe kijken minister-president Dick Schoof en minister van Financiën Eelco Heinen aan tegen de toekomst van de Nederlandse economie? Dit gaat ons allemaal aan, niet alleen de onderwijsminister."

D66 zal tijdens de onderwijsbegroting voorstellen indienen om elders op de begroting geld te vinden. "Zodat we kunnen investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

'Je schrapt één universiteit'

De Rabobank waarschuwde dat deze bezuinigingen 40 tot 50 miljard kunnen kosten op de toekomstige Nederlandse welvaart. Het bedrijfsleven en universiteiten geven aan dat één miljard bezuinigen het schrappen van één universiteit in Nederland betekent. Dat raakt allerlei toekomstige innovaties en doorbraken van de Nederlandse economie", zegt Jetten.

Ook de regio is de dupe, onderstreept de D66-leider. "Onderwijsinstellingen in Friesland, Limburg of Zeeland worden extra hard geraakt door deze bezuinigingen. Dat is slecht voor de regionale economie en midden- en kleinbedrijven in die provincies."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau